Idén magasabb a bortermés, de az árak is emelkedtek a tavalyihoz képest. Ennek egyfelől az import jelentős visszaesése, valamint az export erősödése az oka, másfelől pedig jobbak az értékesítési lehetőségek – áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentésében.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke szerint az idei termésből 20 százalékkal több bor készülhet, mint a tavalyi évben, ami meghaladhatja a 3 millió hektolitert.

A Balatonboglári Borvidéken termett a legtöbb szőlő, a mennyiség meghaladja a 150 mázsát hektáronként, ami a tavalyi eredménynél ötven százalékkal magasabb. Szintén kimagasló a terméseredmény az Egri Borvidéken, ahol a mennyiség hektáronként eléri a 100 mázsát. A Kunsági Borvidéken már nagyobb a szórás, több helyen a nyári jégverések tettek kárt az ültetvényekben. A Somlói Borvidéken, ahol tavaly szerény volt a termés, az előző évinél háromszor nagyobb mennyiség kerülhet a pincékbe. A Tokaji Borvidéken magasabb volt ugyan a termés, de a gyengébb lékinyerés miatt az abból készült bor kevesebb lehet. Szintén kiemelkedő, hektáronként 80 mázsás termést takaríthatnak be a gazdák a Soproni Borvidékről.

A KSH adatai szerint Magyarország borexportja mennyiségben 3 százalékkal, értékben 8 százalékkal emelkedett 2015 első hét hónapjában az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A külpiaci értékesítés nagyobb hányadát (60 százalékát) a lédig borok tették ki. A palackozott borokból 5 százalékkal, a lédig borokból 3 százalékkal szállítottunk ki többet az országból a vizsgált időszakban. Magyarország lédigbor-kivitelének 38 százaléka Németországba, 30 százaléka Csehországba, 12 százaléka Szlovákiába és 8 százaléka az Egyesült Királyságba irányult. A palackos borok 22 százaléka Csehországba, 21 százaléka az Egyesült Királyságba és 18 százaléka Szlovákiába került. A nemzetközi borpiacon a magyarországi fehérborok vásárlását részesítették előnyben (80 százalék) a vörös- és rozéborokkal szemben.

Magyarország borimportja 2015. január–július idő- szakában több mint a felére csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az import 80 százaléka lédig, a többi palackos kiszerelésű volt. A palackozott borok behozatala 5 százalékkal emelkedett, míg a lédig boroké 59 százalékkal esett. A lédig borok csaknem teljes mennyisége (96 százaléka) Olaszországból érkezett. A palackos borok 47 százaléka Németországból származott, ugyanakkor nagyobb mennyiséget – 23 százalékkal többet – vásároltunk Olaszországból, Spanyolországból pedig 13 százalékkal nőtt az import – írja az AKI.

A palackos és a lédig kiszerelésű borok behozatalának összértéke 31 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban. Ezen belül a palackos borok importjának értéke 8 százalékkal emelkedett, a lédig boroké 52 százalékkal esett. Magyarország pezsgőexportja mennyiségben 9 százalékkal csökkent, értékben 2 százalékkal nőtt 2015 első hét hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. A legtöbb pezsgőt Svédországba (34 százalék) és Észtországba (25 százalék) szállítottuk. Az import mennyisége 18 százalékkal, értéke 16 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban. Pezsgőbehozatalunknak 86 százaléka Olaszországból, 9 százaléka Németországból származott.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...