Tokaji aszúknál is magasabb pontszámot kapott az idei Bayer Borversenyen a móri Geszler Családi Pincészet 2013-as száraz Chardonnay-ja. 

Idén 12. alkalommal rendezték meg a Bayer Borversenyt, amelyre 294 borminta érkezett. Öt kategóriában 8 bizottság értékelte a különböző tételeket, és a száraz fehér borok között a legjobb eredményt a Geszler Családi Pincészet 2013-as Móri Chardonnay-ja nyerte el, míg a vörösborok között Koch Csaba 2012-es Csanád Cuvée-je lett az első. A dolog érdekessége, hogy a móri fehér bor 96,2 ponttal az összesített versenyt is megnyerte, holott az ilyen versenyeken szinte kivétel nélkül tokaji aszúk szoktak diadalmaskodni. A 2006-os tokaji 6 puttonyos aszú, amely a desszertborok kategóriáját megnyerte, az összesítettben csak második lett 95,2 ponttal – holtversenyben a Csanád Cuvée-vel. 

A Geszler pincészet Vértes kincse nevű 2014-es száraz bora, nem árt tudni, hogy az ezerjó-királyleányka párosítás Magyarország egyik legnagyobb borversenyén, a Magyar Bormustrán is jól szerepelt. Ott ugyanis nemcsak aranyérmet kapott, de bekerült a top 10 hazai fehérborok közé is, míg a legjobb borokat szemléző idei top 100 kiadványba is beválasztotta a szakértő zsűri. Ez azért is meglepő, mert nagyítóval kell keresni a listára került borok között azokat a tételeket, amelyek már 1500 Ft alatt beszerezhetők.

A móri borvidék éledezését jelezheti az is, hogy az idei Magyar Bormustrán Geszler Tamás lett az év legeredményesebb fiatal borásza, míg a pincészet lett a legeredményesebb borászat Fejér megyében. Üröm az örömben, hogy a jelenleg néhány 10 ezer palackot termelő Geszler Családi Pincészetnek szinte már minden díjnyertes bora elfogyott, ám úgy tudni, jól sikerült az idei szüret a Móri Borvidéken, így hamarosan új tételekkel lehet találkozni – a móri modern látványborászat mellett – egyre több budapesti vinotékában és étteremben is.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...