Közleményben írta le Tornai Tamás elnök lemondásának körülményeit a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Eszerint a HNT Tanácsülése bizalmi szavazást indítványozott a HNT elnökével és elnökségi tagjaival szemben. 

A szavazás eredményeként az elnökségi tagok egyenként 70 százalék fölötti arányban kaptak bizalmat, az elnök támogatása azonban nem érte el a 20 százalék-ot  – ennek következtében Tornai Tamás elnök lemondott tisztségéről. A lemondást a Tanácsülés elfogadta.

Tornai Tamás 2013. októbere óta vezette elnökként a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát. Az új elnök személyéről később születik döntés, a szervezet irányítását addig a HNT alelnöke látja el – áll a közleményben. A HNT alelnöke Frittmann János, az elnökség tagjai pedig: Koch Csaba, Bock József, Kemendy László, Schmidt Győző, Molnár Péter, Heimann Zoltán, Pál Sándor és Légli Ottó. Megválasztották a HNT új főtitkárát is: Brazsil Dávid 2016. januárjától tölti be ezt a pozíciót a szakmaközi szervezetben.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...