Nem döntött még a kormány a tej általános forgalmi adójának 18-ról 5 százalékra való csökkentéséről – nyilatkozta a HírTV-nek Nagy István. Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. A tárca az államtitkár szerint x szakmai szervezetekkel egyeztetve több javaslatot is kidolgoztak a tejágazat kifehérítésére.

„A tejtermelők azért vannak nehéz helyzetben, mert minden erőfeszítés ellenére még mindig olyan áfa-visszaélések vannak ebben az ágazatban, amelyek hátrányba hozzák őket, tehát ezt orvosolni kell. De nem csak áfa-csökkentéssel lehet ezt a nehézséget megoldani, nyilván ez az egyik eleme. A Földművelésügyi Minisztérium több szempontot is mérlegelve terjesztette elő ezeket a javaslatokat a kormánynak, várjuk majd a kormány döntését, hogy ez hogyan is alakul” – fogalmazott az FM parlamenti államtitkára.

A Magyar Idők írt a napokban arról, hogy akár már az év második felében csökkenhet a tej forgalmi adója.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...