„Nem a gazdák érdekeit képviseli a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal” – jelentette ki Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon, és ismét felvetette a hivatal megszüntetését.

„Nem tudok úgy beszélni, hogy ne bosszantsam fel magam, mert látom, Hódmezővásárhelyen megnéztem az összes fellebbezést. A Tiszának a másik oldaláról is jöttek hozzám gazdák, hogy segítsek. Pár négyzetméter elírás miatt milliós földalapú támogatásokat veszítettek el. Én mindenkinek megpróbálok igazat adni méltányosan másodfokú eljáró hatóságként, amennyire a jogszabályok ezt alakítják, már törvénymódosításra is javaslatot tettem. Ez a szervezet nem hajlandó a gazdatársadalom támogatására, ezért mindenképpen a megszüntetése a meggyőződésem szerint egy fontos dolog” – jelentette ki, és a HírTV beszámolója szerint az MVH-t aljasnak nevezte, amiért szerinte nem a gazdák érdekeit képviseli.

Mint emlékezetes, Lázár az MVH 2017. január 1-jei megszüntetését tervezi – legalábbis a több mint hetven állami intézményt beszántó csomagjában ez szerepel. Lázár MVH-t érintő tervi sokakat azért is megleptek, mert a hivatal teljesítményét a tavalyi rekordkifizetések és az új agrártámogatási rendszerre történt átállás miatt kormányzati szinten is többször méltatták. Kormányzati döntés nem született az ügyben, mindenesetre szakértők emlékeztettek, hogy az uniós támogatások kifizetésére kijelölendő, vagy alapítandó új szervezetnek meg kellene szereznie az ehhez szükséges akkreditációt, ami időigényes folyamat, és korántsem biztos – sőt, inkább kizárt –, hogy ez a jövő év elejéig befejeződne, anélkül viszont leállnának a kifizetések.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...