Németországban hét tartományi agrárminiszter továbbította azonnali tejprogram megvalósítására vonatkozó követelését Christian Schmidt szövetségi mezőgazdasági miniszternek.

A javaslat értelmében a tejfeldolgozóknak rövid távon, meghatározott időtartamra vonatkozóan bónuszprogramot kell a tejpiac tehermentesítésére bevezetniük. Azon tejhasznú tehenet tartó gazdaságoknak, melyek termelésüket a 2015. januári szintre korlátozzák, 2 eurócent prémiumot kell a tejfeldolgozónak fizetnie tejkilogrammonként. Azon tejtermelők, amelyek részt vesznek szabadon a tejfeldolgozó mennyiségi szabályozásában, a kormányzattól is 2 eurócentes bónuszt kaphatnak tejkilogrammonként.

Schmidt a javaslatot a brüsszeli tanács elé viszi. A modell alkalmazásával más európai tagállamokban is csökkenthető lenne a tejmennyiség és a program megvalósítására más európai pénzügyi forrásokat is lehetne mobilizálni. A jelenlegi tejpiaci válság oka a tej túlkínálata, magyarázta a baden-württembergi mezőgazdasági miniszter, Alexander Bonde. A tejpiac liberalizálása sok üzem számára katasztrofális hatással jár. Sok tejfeldolgozó időközben elérte kapacitásának maximumát, ezért fizettek már most a tejfeldolgozók üzemeiknek önkéntesen 2 eurócentet tejkilogrammonként, ha nem szállítanak többet a korábbinál. Ulrika Höfken rajna-vidék-pfalzi mezőgazdasági miniszter szerint tejkilogrammonként 4 eurócenttel magasabb tejár újra jövőt jelentene sok üzem számára – írja a nak.hu a topagrar.at hírére hivatkozva.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...