Újra nőtt a a magyarországi sertéslétszám, és már 136 ezerrel haladja meg a 3 milliós szintet – jelentette be a KSH. Lényeges adat, hogy az anyakocák száma is emelkedett a legutóbbi mérés óta.

A sertések száma 3 millió 136 ezer volt december 1-jén, a 2014. júniusinál 75 ezerrel, a 2013. decemberinél 131 ezerrel több. A sertések száma 2013 decembere óta újra 3 millió feletti. Az anyakocák száma egy év alatt 10 ezerrel, 200 ezerre nőtt.

A kormány a létszámnövekedést az állattenyésztést segítő intézkedések hatásának tudja be. Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára emlékeztetett:  az élő és félsertések áfáját 5 százalékra csökkentették, , amelynek hatására nőtt a kereslet a hazai hízó és vágósertés iránt. Ez a külkereskedelemben is kedvező elmozduláshoz vezetett, csökkent az élő sertés kivitel, míg jelentősen nőtt a nagyobb hozzáadott értékű sertéshús export.

Emellett pozitívan hatott a sertés állatjóléti támogatásának a növelése is. A takarmányárak a múlt évi jó termésnek köszönhetően szintén kedvezően alakultak, továbbá sikerült leküzdeni a kéknyelv betegséget és elérni az Aujeszky betegségnél a mentességet is, ami ugyancsak jótékony hatású a sertéságazatra – tette hozzá.

A sertésállomány további növekedését segíti elő az anyakoca állatjóléti támogatás bevezetése. Utóbbi programmal megkétszereződik e területen az állatjóléti támogatás összege, így az idén a tavalyi 8,5 milliárd forinttal szemben 17,1 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra – mondta.

Kitért rá: a piaci viszonyokat az állattenyésztés terén az orosz embargó kedvezetlenül befolyásolja, a leggyakrabban a másodlagos piaci hatások révén, mivel árcsökkentő hatású. Mindennek ellenére az a törekvés, hogy az állattenyésztés aránya a mezőgazdaságon belül növekedjen, már kézzelfogható eredményeket hozott. Ezt szerinte jelzi, hogy a múlt évben az előzetes adatok szerint, az állattenyésztés kibocsátása 5 százalékkal nőtt, ennek köszönhetően mintegy 1 százalékkal emelkedett az aránya a magyar mezőgazdaságban, és így elérte a 35 százalékot. Ezt az emelkedés pedig egy kiugróan magas növénytermesztési eredményesség mellett sikerült elérni.

 

 

Újra nyereséges a Sága Foods, és nem aladó

Több év veszteség után pozitív eredménnyel zárta az idei első félévet, a sárvári baromfihús-feldolgozó Sága Foods Zrt.,  és az év végéig további jelentős eredménynövekedést vár. A szerepe megerősödött az angol Bernard Matthews csoporton belül, így eladása az elkövetkező években nem szerepel az angol cégcsoport tervei között.

Bővebben...

Búza: rekordtermés, magas készletek

Az USA-ban az augusztusi szárazság okozta aggodalmak hatása a szójabab és a kukorica jegyzésének erősödésén keresztül közvetve a búza piacára is begyűrűzött, azaz a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése tonnánként 194 dollárig nőtt 2015. augusztus 10-én. A magas árat az USA agrárminisztériuma (USDA) friss adatainak megjelenése törte le. A hivatal ugyanis a tavalyi rekordot közel 1 millió tonnával felülmúló, 726,5 millió tonna búzatermést vetített előre világszinten a 2015/2016. gazdasági évre.

Bővebben...

FKV: bajban lehetnek a Szigetközi Lovastalálkozó lovai

FKV-fertőzöttség (fertőző kevésvérűség) gyanúja miatt a hatóság forgalmi korlátozást rendelt el Halásziban a Babos Tanyán 2015.augusztus 13-án. Itt rendezték hat nappal korábban a XV. Szigetközi Lovastalálkozót – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Jelenleg nyolc megyében és az üllői Lóklinikán van zárlat. 

Bővebben...

Szőlő-újratelepítési jogot vásárol a HNT

Szeptember 1. és október 1. között szőlő újratelepítési jogot vásárol a nemzeti jogtartalékba a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), 160 millió forint értékhatárig – közölte a szervezet. Az előírások szerint az értékesítésre kínált újratelepítési jog nem lehet érvényes telepítési engedélyhez kötött, vagy vásárlásból származó újratelepítési jog.

Bővebben...