Újra nőtt a a magyarországi sertéslétszám, és már 136 ezerrel haladja meg a 3 milliós szintet – jelentette be a KSH. Lényeges adat, hogy az anyakocák száma is emelkedett a legutóbbi mérés óta.

A sertések száma 3 millió 136 ezer volt december 1-jén, a 2014. júniusinál 75 ezerrel, a 2013. decemberinél 131 ezerrel több. A sertések száma 2013 decembere óta újra 3 millió feletti. Az anyakocák száma egy év alatt 10 ezerrel, 200 ezerre nőtt.

A kormány a létszámnövekedést az állattenyésztést segítő intézkedések hatásának tudja be. Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára emlékeztetett:  az élő és félsertések áfáját 5 százalékra csökkentették, , amelynek hatására nőtt a kereslet a hazai hízó és vágósertés iránt. Ez a külkereskedelemben is kedvező elmozduláshoz vezetett, csökkent az élő sertés kivitel, míg jelentősen nőtt a nagyobb hozzáadott értékű sertéshús export.

Emellett pozitívan hatott a sertés állatjóléti támogatásának a növelése is. A takarmányárak a múlt évi jó termésnek köszönhetően szintén kedvezően alakultak, továbbá sikerült leküzdeni a kéknyelv betegséget és elérni az Aujeszky betegségnél a mentességet is, ami ugyancsak jótékony hatású a sertéságazatra – tette hozzá.

A sertésállomány további növekedését segíti elő az anyakoca állatjóléti támogatás bevezetése. Utóbbi programmal megkétszereződik e területen az állatjóléti támogatás összege, így az idén a tavalyi 8,5 milliárd forinttal szemben 17,1 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra – mondta.

Kitért rá: a piaci viszonyokat az állattenyésztés terén az orosz embargó kedvezetlenül befolyásolja, a leggyakrabban a másodlagos piaci hatások révén, mivel árcsökkentő hatású. Mindennek ellenére az a törekvés, hogy az állattenyésztés aránya a mezőgazdaságon belül növekedjen, már kézzelfogható eredményeket hozott. Ezt szerinte jelzi, hogy a múlt évben az előzetes adatok szerint, az állattenyésztés kibocsátása 5 százalékkal nőtt, ennek köszönhetően mintegy 1 százalékkal emelkedett az aránya a magyar mezőgazdaságban, és így elérte a 35 százalékot. Ezt az emelkedés pedig egy kiugróan magas növénytermesztési eredményesség mellett sikerült elérni.

 

 

Kedvezményt kapott a mohácsi óriásvágóhíd

Enyhültek az önkormányzat és a december végére elkészül a mohácsi óriásvágóhíd vágóhíd közötti, a helyi munkaerő foglalkoztatására vonatkozó megállapodás feltételeim – írja a bama.hu. Ha az MCs” Vágóhíd Zrt. a vállaltnál kevesebb helyi munkaerőt foglalkoztat, az eredetinél alacsonyabb összeget kell fizetnie.

Bővebben...

Bizonytalan kilátások az áprilisban erősödő kukoricapiacon

Hiába mozogtak felfelé áprilisban a kukoricaárak, a magro.hu elemzői szerint nem látszik, mi tartaná tartósan növekvő pályán a kukorica árát. Így inkább a stabilitásra vagy kisebb változásokra számítanak a folytatásban, ahogy a búzánál sem várható számottevő ármozgás.

Bővebben...

Mocsok és lejárt alapanyagok egy fővárosi cukrászüzemben

Jelöletlen alapanyagokat, ismeretlen gyártási idejű félkész- és késztermékeket, valamint súlyos higiéniai problémákat találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrei egy budapesti cukrászüzemben, ezért felfüggesztették a működését.

Bővebben...

Francia borpiac: dől be a lédig bor, megy ki a palackos

Jelentős mértékben, 11 százalékkal nőtt Franciaország borimportja tavaly a 2014-eshez képest – idézte a francia agrárminisztérium adatait az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). A behozott borok döntő hányada lédig bor. Eközben mennyiségben némileg csökkent, értékben viszont jelentősen nőtt a francia borexport.

Bővebben...