Újra nőtt a a magyarországi sertéslétszám, és már 136 ezerrel haladja meg a 3 milliós szintet – jelentette be a KSH. Lényeges adat, hogy az anyakocák száma is emelkedett a legutóbbi mérés óta.

A sertések száma 3 millió 136 ezer volt december 1-jén, a 2014. júniusinál 75 ezerrel, a 2013. decemberinél 131 ezerrel több. A sertések száma 2013 decembere óta újra 3 millió feletti. Az anyakocák száma egy év alatt 10 ezerrel, 200 ezerre nőtt.

A kormány a létszámnövekedést az állattenyésztést segítő intézkedések hatásának tudja be. Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára emlékeztetett:  az élő és félsertések áfáját 5 százalékra csökkentették, , amelynek hatására nőtt a kereslet a hazai hízó és vágósertés iránt. Ez a külkereskedelemben is kedvező elmozduláshoz vezetett, csökkent az élő sertés kivitel, míg jelentősen nőtt a nagyobb hozzáadott értékű sertéshús export.

Emellett pozitívan hatott a sertés állatjóléti támogatásának a növelése is. A takarmányárak a múlt évi jó termésnek köszönhetően szintén kedvezően alakultak, továbbá sikerült leküzdeni a kéknyelv betegséget és elérni az Aujeszky betegségnél a mentességet is, ami ugyancsak jótékony hatású a sertéságazatra – tette hozzá.

A sertésállomány további növekedését segíti elő az anyakoca állatjóléti támogatás bevezetése. Utóbbi programmal megkétszereződik e területen az állatjóléti támogatás összege, így az idén a tavalyi 8,5 milliárd forinttal szemben 17,1 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra – mondta.

Kitért rá: a piaci viszonyokat az állattenyésztés terén az orosz embargó kedvezetlenül befolyásolja, a leggyakrabban a másodlagos piaci hatások révén, mivel árcsökkentő hatású. Mindennek ellenére az a törekvés, hogy az állattenyésztés aránya a mezőgazdaságon belül növekedjen, már kézzelfogható eredményeket hozott. Ezt szerinte jelzi, hogy a múlt évben az előzetes adatok szerint, az állattenyésztés kibocsátása 5 százalékkal nőtt, ennek köszönhetően mintegy 1 százalékkal emelkedett az aránya a magyar mezőgazdaságban, és így elérte a 35 százalékot. Ezt az emelkedés pedig egy kiugróan magas növénytermesztési eredményesség mellett sikerült elérni.

 

 

Tiltott állami támogatás lehet a húsüzem-mentés

Tiltott állami támogatásra gyanakodhat az Európai Bizottság, amelynek érdeklődését felkeltette a magyarországi húsüzemek állami támogatása – jelentette a hvg.hu brüsszeli forrásokra hivatkozva. Az agromonitor.hu hasonló hírről értesült, forrásaink szerint szeptemberben dől el, milyen vizsgálatot indít a Bizottság. Információink szerint az akciót menedzselő Magyar Fejlesztési Bank akkori vezetői már informális tárgyalásokon „elevenítik fel” az ügyet, hiszen – ahogyan azt a hvg.hu-nak megerősítették – Brüsszel már megkereste a kormányt az ügyben.

Bővebben...

Tizedével csökken az EU gabonatermése

Lefelé módosított az idei gabonatermésre vonatkozó előrejelzését lefelé módosította az Európai Unió szakbizottsága a tartós és intenzív hőhullámok miatt. Az Európai Bizottság Mars Mezőgazdasági meteorológiai részlege hektáronként 0,13 tonnával 5,19 tonnára csökkentette hektáronként az idei évre az uniós cereália-termésátlagára vonatkozó becslését, ami így már 9 százalékkal kisebb a tavaly betakarított mennyiségnél és jóval alacsonyabb, mint az elmúlt öt év átlaga.

Bővebben...

Gyógyteát vetetett le a polcokról a NÉBIH

Magas szennatartalom miatt Ranong márkajelzésű filteres gyógyteát vontak ki a kereskedelmi forgalomból tizenöt európai uniós tagállamban, köztük Magyarországon is – jelentette be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A riasztás pénteken érkezett az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF).

Bővebben...

Itt vannak a szőlő újratelepítési jogok árai

Hektáronként 50-150 ezer forintért vásárolható szőlő újratelepítési jog a nemzeti jogtartalékból – álla a földművelésügyi miniszter Magyar Közlönyben megjelent rendeletében. A július 30-ától hatályos jogszabály szerint ha az újratelepítési jog nagysága nem haladja meg a 0,5 hektárt, akkor az 1 hektárra vetített ár 50 ezer forint. A 0,5-1,5 hektár közötti telepítési jog fajlagos ára 70 ezer, míg az ennél nagyobb területre szóló jogért már 150 ezer forintot kell fizetni hektáronként.

Bővebben...