Több mint hetven orosz termékfajtát vont beviteli tilalom alá az ukrán kormány szerdai kijevi ülésén – jelentette be Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök. A kabinet döntésével a január 10-től már embargó alá vett, mintegy 30 termék listáját bővítette ki.

A kormányfő megfogalmazása szerint ez Kijev válaszlépése az Oroszországi Föderáció gazdasági agressziójára. „A továbbiakban is megvédjük belső piacunkat” – tette hozzá.

Az év elejétől Oroszország kiterjesztette Ukrajnára a nyugati országokat sújtó élelmiszer-embargót válaszként arra, hogy január 1-jétől életbe lépett a szabadkereskedelmi megállapodás az Európai Unió és Kijev között, ami után vámmentesen juthatnak Ukrajnába az uniós országokból származó termékek.

Emellett Vlagyimir Putyin orosz elnök decemberben rendeletet adott ki, amellyel kizárták Ukrajnát a volt szovjet köztársaságokat tömörítő szabadkereskedelmi övezetből, vagyis az embargó alá nem eső, Ukrajna területéről érkező árukat a jövő év kezdetétől vámkötelesekké tették.

Válaszlépésként Kijev szintén beviteli tilalom alá vett több orosz termékfajtát, egyes élelmiszereket, vodkát, dohányárut, vegyipari termékeket és vasúti berendezéseket. Az embargó alá nem vont termékeket pedig vámkötelessé tette 1,5-19 százalék közötti mértékben. Natalja Mikolszka gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszterhelyettes tájékoztatása szerint a kibővített listára most egyes zöldségek, szószok, ketchupok, halak és édesipari termékek is felkerültek.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...