Nyolc élelmiszeripari céggel indít duális képzéseket Szent István Egyetem (SZIE) Élelmiszertudományi Kara a 2016/2017-es tanévtől, erről írt alá együttműködési megállapodást az egyetem és a cégek, Palkovics László oktatási államtitkár jelenlétében.

Az esemény a felsőoktatás és a magánszféra együttműködése szempontjából igazi mérföldkőnek tekinthető, hiszen az egyetem mellett a partnervállalatok is aktívan részt vesznek a hallgatók gyakorlatorientált képzésében, elősegítve ezzel a fiatalok szakmában történő sikeresebb elhelyezkedését – áll az eseményről kiadott közleményben. A megállapodásnak köszönhetően a SZIE a felsőoktatási képzéseit a munkaerő-piaci igényeknek megfelelően tudja alakítani – beépítve az oktatásba a gyakorlati tapasztalatokat, a partnervállalatok visszajelzéseit.

A duális képzési megállapodásokat ezúttal azon az egyetemen írják alá, amely az elmúlt időszakban a Budai Campus csatlakozásával átalakult. A Szent István Egyetem új struktúrájábanlényegesen nagyobb mértékben ki tudja elégíteni a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar szakember és kutatási igényeit – jelentette ki köszöntőjében Palkovics László oktatási államtitkár.

A duális képzés jellegzetessége, hogy a vállalat is tanítja a hallgatót, akinek több munkát kell a diploma megszerzésébe fektetnie, mint társaiknak. Ezt az új kategóriát a Kecskeméti Főiskolán próbálták ki, ahol szombaton adják át az első duális diplomákat. A most végző mérnökök ismerik a vállalat technológiáját, szervezeti működését, kész szakemberként kezdhetik el karrierjüket.

Nagyobb arányban tavaly indult az első duális képzés, amire 500 cég jelezte az igényét, s végül 500 hallgató kezdte ebben a formában a tanulmányait. Az idén újabb 500 cég jelentkezett, s már 2600 helyet ajánlottak fel. Felismerték az ebben a képzésben rejlő előnyöket és felmérték a többletmunkát, amit bele kell fektetniük.

Az intézményben évről évre folyamatosan bővülnek a duális képzési lehetőségek. A SZIE kiemelt feladatának tekinti a tudomány haladásának elősegítését, a legújabb információs technológiák alkalmazását, a vállalati követelmények változásához igazodó képzési tartalmak folyamatos fejlesztését, valamint azt, hogy a hallgatók azonnal hasznosítható, gyakorlati tudással lépjenek ki az egyetem falai közül – mondta az eseményen Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora. A duális képzés szerinte kiváló képzési alapot és hátteret jelent ahhoz, hogy a SZIE-n végzett hallgatók a családi vállalkozásoktól kezdve a közintézményeken keresztül multinacionális vállalatokig számos munkahelyen tudják kamatoztatni a megszerzett tudást és gyakorlati tapasztalatot.

Az Élelmiszertudományi Kar új duális képzéseinek keretében 24 élelmiszermérnök alapszakos hallgató kezdi meg szakmai gyakorlatát a partnerszervezeteknél. A duális képzésben együttműködő vállalatok: BonduelleCentral Europe Kft., CaprivousKft., Coop-StarZrt.,Gyermelyi Élelmiszeripari Zrt., Penny Market Kft., SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.,Szerencsi Bonbon Kft., Univer ProductZrt.

A számos országban, mindenekelőtt a német nyelvterületen már sikeresen működő képzési modell alkalmazásával minden szereplő jól jár. A diákok számára nemcsak a munkájukért járó fizetés, hanem a gyakorlati élet és a későbbi elhelyezkedés is motivációt jelenthet. A duális képzés ugyanakkor nem jelent röghöz kötést: a képzési idő lejártával mind a hallgató, mind a vállalat szabadon dönt arról, folytatják-e a közös munkát. Ha mindkét fél elégedett, a duális képzési szerződést munkaszerződés váltja fel, megtakarítva a munkahely-, illetve a munkaerő-keresés költségét és bizonytalanságát.

Az együttműködő vállalatok saját felvételi eljárás keretében választják ki a hallgatókat, akikkel munkaszerződést kötnek, s a képzési programnak megfelelő munkát biztosítják a számukra. A duális képzési formájú szakokra történő jelentkezés a felvételi eljárásban két, egymással párhuzamos szakaszból áll: az állami, általános felvételi eljárásból (mely semmiben nem különbözik a nem duális szakokra való jelentkezéstől) és egy vállalati felvételi szakaszból.

Az Élelmiszertudományi Kar partnervállalatai a képzési programot az egyetemmel egyeztetve, az alapképzés tananyagához illeszkedve alakítják ki. A cégek munkatársai, szakemberei minden olyan ismeretet átadhatnak, minden olyan készséget kialakíthatnak, amelyek előnyt jelenthetnek a frissdiplomás hallgatóknál. A hallgatók teljesítményét, előrehaladását a vállalat a képzési programjábana saját szempontjai és módszerei alapján értékelheti.

A Szent István Egyetemen a duális képzés évente 48 hét. Ebből a hallgatók a normál nappali képzés hallgatóival együtt a 13 hetes szorgalmi időszakban az egyetemen tanulnak, egy naptári évben 2 szorgalmi időszak van, ezért összesen 26 hetes az egyetemen eltöltött tanulmányi idő. A képzés keretében a hallgatók az előírtnál hosszabb szakmai gyakorlaton vesznek részt a vállalatoknál, ez évente 22 hetet jelent. A vizsgaidőszakok kétszer hat hete alatt, valamint nyáron a vállalkozásoknál dolgoznak a hallgatók,illetve a 7. féléves kötelező szakmai gyakorlatukat is ezeknél a partnercégeknél végzik majd.

A képzés idejére a hallgatók munkadíjban részesülnek, melynek mértéke legalább hetente a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) tizenöt százaléka. A díjat havi rendszerességgel a vállalati partner fizeti a hallgatónak, évente 12 hónapon át, a képzési idő végéig.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...