Olyan formázott, panírozott, félkészre vagy készre sütött, gyorsfagyasztott baromfi és sertéshús-termékeket fejlesztettek ki Törökszentmiklóson a Natural Meat Kft., amelyek nem tartalmaznak természetes anyaggal pótolható mesterséges adalékanyagot.

Ezzel az egészséges táplálkozási igénynek megfelelnek ezek a gyorsfagyasztott húsipari termékek – áll az cég MTI-nek eljuttatott közleményében. A fejlesztés összköltsége 585 millió forint volt, amelyhez 263,33 millió forint európai uniós támogatást nyertek el.

A Dunakeszire bejegyzett cég a kifejlesztett termékeket elsősorban nagy élelmiszeripari láncokban szeretné terjeszteni, ahol már jelen vannak áruikkal. A Natural Meeat 2015-ben 2,4 milliárd forint nettó árbevételt ért el, az adózott eredménye pedig 27 millió forint körül alakult. A kft. az idén 2,6 milliárd forint árbevételre számít.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...