Nem változtatott az áron a Pikker Kft. felszámolója, és a társaság bólyi üzemét az év eleji sikertelen pályázathoz hasonlóan ismét 851 millió forintért hirdette meg. A húsfeldolgozót alig néhány éve 1,2 milliárdból fejlesztették – írja a kamaraonline.hu.

Ismét meghirdette a Pikker Kft. bólyi húsüzemét a társaságot felszámoló Modulig Vagyonkezelő Kft. A közel kilencezer négyzetméteres telken álló, mintegy négyezer négyzetméter összalapterületű, komplett húsfeldolgozó irányára nem változott a legutóbbi, év eleji pályázathoz képest, és ezúttal is 851,37 millió forintot szeretne kapni az üzemért a felszámoló. (Akkor egyébként ezen az áron egyetlen ajánlat sem érkezett a húsfeldolgozóra.) A pályázatokat május 20-tól június 6-ig lehet beadni.

A Pikker 1990-ben jött létre a tönkrement mohácsi termelőszövetkezet romjain, annak vágóhídját vette át 17 alkalmazottal. A társaság 2000-ben állati fehérje-újrahasznosító üzemet épített, majd megvásárolta a bólyi húsüzemet az Agro-hús Kft.-től. (A bólyi ingatlan területén már jóval korábban, 1970 óta végeztek húsipari tevékenységet, az eredeti épületet a Bólyi Állami Gazdaság létesítette és vágóhídként üzemelt.)

A Pikker azért vásárolta meg és újította fel a bólyi üzemet, hogy mohácsi vágóhíd alapanyag-termelésének egy részét, valamint egyéb beszerzésből származó húst dolgozzon fel. A 2011. őszi gyáravatáson bejelentett tervek szerint az addigi évi 70-80 ezerrel szemben 100 ezer sertés feldolgozását tervezték, s ehhez az alkalmazottak létszámát 90-ről 160-ra kívánták növelni.

A nagyívű elképzelésekből azonban már nem sok valósulhatott meg: a Pikker a legnagyobb magyar üzletláncok beszállítója volt, ám 2012-ben elvesztette egyik legnagyobb partnerét és ezzel bevétele jelentős részét, amelyet nem tudott pótolni. A társaság 2013 végén csődeljárást kért maga ellen, a helyzetet azonban nem sikerült rendezni, és az eljárás végül felszámolásba fordult.

Az eladásra kínált bólyi telephely az egyik legmodernebb húsfeldolgozó az országban, hasonló felszereltségű üzemből legfeljebb egy-másfél tucat lehet még Magyarországon. A bólyi húsfeldolgozó fejlesztésére, bővítésére pár éve 1,2 milliárd forintot költött a Pikker, amely a beruházáshoz 400 millió forint uniós támogatást kapott. A beruházás 2010. júniusában indult, a megújult telephelyet 2011 októberében adták át.

A fejlesztésnek köszönhetően a húsüzem már nemcsak tőkehúst, hanem minőségi húskészítményeket is elő tudott állítani. Az üzem komplett daraboló és csomagoló üzemrésszel rendelkezik. A telephelyen 900-1000 félsertést lehet hűtve tárolni, az üzem naponta mintegy 800 félsertés és a hozzá tartozó szalonna, illetve sertésfej darabolására, csontozására alkalmas, késztermékekből (például különféle főtt és füstölt szalonnák, kolbászok, virsli, párizsi) pedig napi 8-10 tonnát képes előállítani. A húsfeldolgozó névleges maximális kapacitása darabolásból 100 tonna, húskészítésben 90 tonna, zsír- és töpörtyű készítésben öt tonna, míg előkészített húsból hét tonna naponta.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...