Csak nyerstejjel nem lehet piacra menni, „nem fogunk tudni megoldást találni, ha nem áldozunk arra, hogy feldolgozóüzemeket hozzunk létre” – jelentette ki Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács rendezvényén.

Az államtitkár a versenyhátrány példájaként említette, hogy jelenleg olyan tejporítók üzemelnek Magyarországon, amelyek 30 százalékkal drágábban működnek, mint a világpiaci átlagár. Az államtitkár kitért arra is, hogy a pénteki kormányülés témái között szerepel az UHT tej áfájának csökkentése, valamint az iskolatej-program folytatásának kérdése. Közölte: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelezte, hogy csak olyan javaslatot tud elfogadni, amely a tej felvásárlási árának növekedését is magával hozza.

Nagy felidézte, hogy a sertéshús áfájának csökkenésével – a kereskedelmi láncok hozzáállásának köszönhetően – a sertéshús fogyasztói ára 17 százalékkal csökkent, ami jó jel a tejpiac számára. Hozzátette: vizsgálják azt is, hogy milyen hatással járt ez a felvásárlási árakra, és növekedést tapasztalnak. A fogyasztás élénkülése a felvásárlási árakat is magával húzza – jegyezte meg.

Mélykuti Tibor, a terméktanács elnöke az MTI-nek elmondta: 2014-ben a tejfogyasztás évi 156,7 kilogramm volt, ami növekedést jelent az előző évhez képest, ám még mindig elmarad a 2005-ös kiemelkedő évtől, amikor 166,8 kilogramm volt ez a szám. Hozzátette: habár a hazai tejfogyasztás az európai középmezőnybe sorolható, mégis elmarad a szakemberek által javasolt napi fél litertől.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...