Június 15-étőül a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. helyett az újonnan létrejövő Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. (AMC) látja el közösségi agrármarketing tevékenységgel kapcsolatos feladatokat – határozott a kormány.

A határozat szerint a közösségi bormarketing-feladatokat továbbra is a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. látja el. A kormány a nemzeti fejlesztési minisztert bízta meg, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján gondoskodjon az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. jogszabályban előírtak szerinti 3 millió forintos törzstőkével, az állam 100 százalékos tulajdonában álló gazdasági társaságként történő megalapításáról.

A nemzeti fejlesztési miniszter feladata az is, hogy rendeletet adjon ki az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. megalapítását követően, a társaság állami részesedése feletti tulajdonosi jogok gyakorlója a földművelésügyi miniszter legyen.

A határozat szerint a kormány a földművelésügyi minisztert és a nemzeti fejlesztési minisztert bízza meg, hogy készítse elő a jogszabály-módosításokat, és tegye meg a szükséges intézkedéseket, hogy a közösségi agrármarketing tevékenységgel kapcsolatos feladatokat 2016. június 15-től az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft., a közösségi bormarketing feladatokat a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. lássa el.

A kormányhatározat szerint a földművelésügyi miniszter és a nemzeti fejlesztési miniszter gondoskodik arról, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. tulajdonában álló vagyontárgyakat, amelyek szükségesek a létrejövő Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. működéséhez és a feladatellátáshoz, június 15-ig megkapja a cég.

A földművelésügyi miniszter feladata továbbá, hogy alkossa meg a folyamatos finanszírozás és a feladatellátás részleteinek kidolgozása érdekében a Nemzeti Agrármarketing Programot, amely illeszkedik a kormány Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiájához.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...