Megszületett a bérmegállapodás a Kométánál: három és hét százalék közötti fejlesztést hajtanak végre. A Húsipari Dolgozók Szakszervezetével folytatott tárgyalásokon a bérfejlesztés mértékét attól tették függővé, hogy ki hány éve dolgozik a cégnél – írja a sonline.hu.

A béremelést egyébként március elsejétől – visszamenőleges kifizetéssel – hajtják végre. A 2010 előtt belépők hét százalékot kapnak, a 2010-2014 között csatlakozók négy, míg a 2014 után belépők három százalékos emelésben részesülnek.

Prohászka Balázs gazdasági igazgató közölte: a bérmegállapodásban a prémium plusz két százalékos emeléséről is döntöttek, amely azt eredményezi, hogy az eddigi hét százalék helyett a havi ledolgozott órákból kiszámított alapbérnek maximum a kilenc százalékát osztják ki prémiumként a dolgozók között a havi teljesítmény függvényében.
Prohászka arról is beszámolt: ezek a jövedelemnövelő intézkedések céges szinten a 2016-os évre vetítve átlagosan 5,7 százalékos jövedelememelkedést jelentenek. A cégnél nem dolgozik senki minimálbérért, az emelés a dolgozók több mint 80 százalékát érinti.

Varga Zsoltné, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) kaposvári elnöke szerint az ágazat egészét tekintve szükség van a további bérfejlesztésre. Idén háromfordulós egyeztetés zajlott le a húskombinátnál. Az elnök emlékeztetett, hogy az elmúlt két év alatt végrehajtott közel 13 százalékos bérnövekedés lényegesen magasabb, mint a korábbi időszakban jellemző egy-két százalék körüli emelés. Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei elnöke elégedett azzal a munkával, amit a HDSZ végzett a Kométában. „A munkaügyi kapcsolatok rendezettek a szakszervezet és a menedzsment között” – mondta, hozzátéve, hogy az érdekvédelmi szervezetet partnerként fogadják el.

Svajda szerint más ágazatokban – így például a kommunális területen – komoly feszültségek vannak jelenleg is. Persze a húsipar sem mentes a konfliktusoktól: az anyagi megbecsülés hiánya miatt megyénkből is sok hentes távozott külföldre. A folyamat nem állt le, újabb fiatal, tehetséges szakemberek készülnek Nyugat-Európába. Jellemzően Ausztriába, Németországba és Hollandiába távoztak a somogyi szakmunkások, de volt, aki Írországban talált állást. Jelentős részük 1000-1500 euró körül keres havonta, igaz, ezért gyakran nem nyolc órát dolgoznak, s van, aki hétvégén sem pihen.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...