A foglalkoztatás bővítése Tiszatenyőn. Sajtüzemük már van, most egy kis kapacitású baromfi-vágóhidat szeretnének – írja a szoljon.hu.

Megkapta a hivatalos engedélyeket a napi ezer liter tej feldolgozására is alkalmas önkormányzati sajtüzem, ahol zsíros, félkemény sajtokat állítanak elő. Az alapanyag a százharminc közmunkást foglalkoztató önkormányzat saját tehenészeti telepéről származik. A többféle ízesítésű sajtot hat helyi ember állítja elő, akik a megfelelő képzést korábban már megszerezték.

Mint Kazinczi István polgármester elmondta, a gépek vásárlására a Belügyminisztériumtól nyertek el harmincmillió forintot. Az üzem kialakítása további negyvenmillió forintot tett ki. Jelenleg nem teljes kapacitással működik az üzem, 5-600 liter tejet dolgoznak fel. Most keresik azt a beszállítót, ahonnan olyan minőségű tejet tudnak beszerezni, amivel a kapacitásokat növelni tudják. Az üzem egyébként képes lesz majd piaci alapon is megállni a helyét egy-két éven belül, a versenyre készülnek is, nonprofit kft-ként vagy szociális szövetkezetként képzelik a jövőt – tudtuk meg a településvezetőtől. Keresik az értékesítési piacokat, most a sajtot piacokon értékesítik, de egy helyi boltban is árulni fogják. Az itt előállított sajtok minőségét máris számos díjjal ismerték el rangos szakmai fesztiválokon.

Folyamatban van egy kis kapacitású baromfi vágóhíd létrehozása. A vágóhíd alapjául az a baromfifarm szolgál, amely saját törzsállománnyal és keltetőüzemmel is rendelkezik. Az itt előállított jó minőségű tanyasi csirkét azonban nem tudják hol feldolgozni, ezért kénytelenek eladni. Márpedig felpucolva, feldolgozva többet hozna az önkormányzat „konyhájára”, ezért kezdenek hozzá várhatóan még az idén a baromfivágóhíd építéséhez. Ilyen létesítmény jelenleg nem működik a környéken, és a kistermelőktől is fogadna vágni való szárnyasokat. A településvezető hangsúlyozta, minden telepükön közmunkások dolgoznak, és a leendő vágóhídon is ilyen keretek között biztosítanának foglalkoztatást.

„A vágóhíd révén bővülhetne a termelők köre is, mivel nevelésre több önkormányzathoz helyeznek ki csirkéket. Eziránt máris nagy az érdeklődés. A térségében ugyanis nagy hagyományra tekint vissza a baromfitartás, nem véletlenül volt több feldolgozóüzem is a környéken” – tette hozzá Kazinczi István. Az ezek által hagyott űrt töltené be a tenyői önkormányzati vágóhíd, ahol legalább húsz embernek biztosítanának munkát. Az önkormányzat hosszú távú terve az, hogy bio minőségű csirkét állítson elő, amihez minden lehetőség adott is. Az ilyen minőségű baromfinak ugyanis óriási kereslete van leginkább külföldön. Ez a forma még több embernek adhat munkát, hiszen a biotermékek előállítása jelentős kézimunkaerőt igényel, ami adott a térségében.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...