A Zwack Unicum Nyrt. 532 millió forint adózott eredményt ért el a 2016-2017-es üzleti év első negyedévében, 49,7 százalékkal többet az egy évvel korábbinál – derül ki a társaságnak a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közölt gyorsjelentéséből.

A nemzetközi pénzügyi szabvány (IFRS) alapján készült jelentés szerint a társaság bruttó árbevétele 5,303 milliárd forint volt, 22 százalékkal magasabb az előző évinél. A nettó értékesítés – a jövedéki és népegészségügyi termékadó (neta) nélküli árbevétel – 3,160 milliárd forintot tett ki, 23,9 százalékkal haladja meg a bázis időszakét.

A belföldi értékesítés nettó árbevétele 23,9 százalékkal, 540 millió forinttal nőtt. Ez a jelentés szerint több tényezőnek köszönhető. Az előző év hasonló időszakában – 2015 április-júniusban – a neta bevezetése miatt a szokásosnál alacsonyabb volt az értékesítés a 2014 decemberi előrehozott vásárlások miatt. Emellett a lakosság fogyasztása is számottevően emelkedik, és a júniusi labdarúgó EB is növelte a fogyasztást, elsősorban a gasztronómiában. E kedvező tényezőknek köszönhetően közel 2 százalékkal nőtt a Zwack piaci részesedése a magyar égetett szeszesital piacon.

A belföldi értékesítésen belül a saját termelésű termékek nettó árbevétele 22,3 százalékkal nőtt. A belföldi prémium árbevétel 11,4 százalékkal, míg a minőségi termékek nettó árbevétele 60 százalékkal emelkedett.

A jelentésben kiemelik, hogy az április-májusi piackutatási adatok szerint az adózott égetett szeszesitalok piaca mennyiségben 3,3 százalékkal nőtt, ami a prémium szegmensnek köszönhető (15,8 százalék). A másik fontos piaci szegmens, a minőségi termékek eladása 12,4 százalékkal emelkedett. A kommersz termékek volumene 9,4 százalékkal visszaesett.

Az export árbevétel 24,5 százalékkal magasabb az előző évinél, valamennyi fókusz piacon (olasz, német, román, duty free) kétszámjegyű növekedést ért el a társaság.

Az anyagköltségek és anyagjellegű ráfordítások a volumenváltozással összefüggésben 26,8 százalékkal (270 millió forinttal) emelkedtek, a személyi jellegű ráfordítások 0,5 százalékkal (3 millió forinttal) csökkentek.

Beruházásra 101 millió forintot költött a Zwack Unicum az első negyedévben, amelyek pótló jellegűek voltak, és a tervezettnek megfelelően alakultak. A Zwack részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír hétfőn 17 065 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 18 100 forint, a legalacsonyabb 16 500 forint volt – írja az MTI.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...