Szeptember 3-ai hatállyal korlátozta az importált élelmiszerek beszerzését a közszféra számára pénteken orosz kormány. A szabályozás a zöldség- és gyümölcsimportra nem terjed ki.

A korlátozás az élelmiszerek 23 fajtájára vonatkozik, köztük a húsra, a halra, egyes tejtermékekre, a sóra és a cukorra. Külföldi szállítókat csak abban az esetben hívhatnak meg állami vagy önkormányzati közbeszerzési pályázatokra, ha azokon részt vesz legalább két oroszországi vagy az Eurázsiai Gazdasági Közösség más tagállamában (Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizsztán, Örményország) bejegyzett vállalkozás is.

Az orosz kormány közleménye szerint az érintett élelmiszerek beszerezhetők az Eurázsiai Gazdasági Közösségen belül is. Az intézkedéssel a közösségen belüli élelmiszertermelést támogatják. Az orosz kormány korábban hasonló korlátozást vezetett be egyebek között a könnyű-, az autó- és a gépipari termékekre.

Az új korlátozás azon országok termékeit érinti, amelyekre nem terjed ki a két éve – az ukrajnai válságban való orosz szervállalás miatt meghirdetett nyugati szankciókra válaszul – bevezetett, majd kiterjesztett orosz élelmiszer-embargó. Az importstop az Európai Uniót, az Egyesült Államokat, Kanadát, Norvégiát, Ausztráliát, Albániát, Montenegrót, Izlandot, Liechtensteint és Ukrajnát sújtja.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...