Belföldön piacvezető tejfeldolgozó vállalkozássá vált az Alföldi Tej Kft. az elmúlt közel másfél évtized alatt – közölte Mélykuti Tibor ügyvezető igazgató a cég székesfehérvári telephelyén a XI. Coop Rally első állomásán.

Az Alföldi Tej Kft. 2003 áprilisában 23 taggal, 6,7 millió forint jegyzett tőkével és 85 millió liter tejtermelő kapacitással alakult meg Hajdú-Bihar megyében, debreceni központtal. Jelenleg a tulajdonosi kör 101 tagú, a társaság jegyzett tőkéje pedig eléri a 4,3 milliárd forintot. Évi 330 millió liter nyerstejet dolgoznak fel a cég székesfehérvári és debreceni üzemében. 

A tulajdonosi csoport tagjainak termelése adja a belföldi ipari nyerstej termelés 28 százalékát. Működése alatt eddig a cég termelése évente mintegy 20 százalékkal emelkedett volumenben és várhatóan így lesz az idén is. 

Székesfehérváron az elmúlt évtizedben mintegy 7 milliárd forint értékű fejlesztést valósítottak meg. Tavaly pedig megvették a debreceni tejüzemet, ahová átcsoportosították a teljes túrógyártást: Székesfehérváron évente 3000 tonna túrót gyártottak, Debrecenben a beruházás megvalósítása után 7800 tonnát állítanak elő.

Idén a cég nettó árbevétele a tervek szerint legalább 1,5 százalékkal nő majd – mondta el Mélykuti az MTI-nek. Emellett a tejpiaci kereslet növekedése miatt a társaság már augusztusban emelte átvételi árait is literenként 3 forinttal. Így literenként 68-69 forintra nőtt a termelőknek fizetett összeg. Az ügyvezető igazgató szerint a következő hónapokban - az év végéig - tovább emelkedik majd az átvételi ár.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...