Új stratégia szerint alakítja portfólióját a Tolnatej Zrt. A korában a termelésében mintegy 90 százalékot kitevő sajtgyártás ma már csak 40-50 százalékát adja az árbevételnek, emellett folyamatosan növekszik az elmúlt tíz évben a klasszikus friss termékek – például az ESL dobozos tej, kefir, tejföl, vajak, vajkrémek – aránya. 

Koller Attila a XI. Coop Rally utolsó helyszínén mondta el az MTI-nek, hogy a vállalatnál 12 ezer tonna félkemény – trappista, edami és Gauda-típusú – sajtot gyártanak évente. A cég ezzel Magyarország legnagyobb sajtelőállító üzeme; piaci részesedése országosan eléri a 30 százalékot.

A vezérigazgató az idén mintegy 27 milliárd forintos nettó árbevételre számít. Ez hasonló árbevételt jelent, mint a múlt évben. A stagnálás okát Koller Attila az elhúzódó tejpiaci válsággal magyarázta. A piac csak az elmúlt hetekben mozdult el pozitív irányban: emelkednek ugyanis a nyers tej és a késztermék árak. 

A vállalat évente most mintegy 200 millió liter tejet dolgoz fel. Itt található az ország legnagyobb porító üzeme is, ami napi 500 ezer liter tej, illetve savó porítására alkalmas. Az elmúlt négy évben mintegy 7 milliárd forintot fordított a cég beruházásra. Ez a cég portfóliójának bővítését szolgálta, és ez a folyamatot szeretnék folytatni. Ezért vállalat az UHT-tej irányába szeretne elmozdulni, ami csak egy új beruházással valósítható meg. Így jövőre megépítenek Szekszárdon egy komplett UHT-üzemet, ami 1,5 milliárd forintba kerül majd.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...