A Spar és a Philip Morris „jelentette fel” Magyarországot Brüsszelben, e két cég lobbizása miatt vizsgálja az Európai Bizottság az élelmiszerláncok által fizetendő felügyeleti díjat és a dohánytermékek kereskedelmét terhelő egészségügyi hozzájárulást, illetve tiltotta meg az ezekben szereplő progresszív kulcsok alkalmazását – jelentette ki Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter mai tájékoztatóján. Az Index tudósítása szerint ehhez hozzátette: „lehet az Európai Bizottsághoz fordulni, de akkor még többet kell fizetni”.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj az idén mintegy 23 milliárd forintot jelentene a költségvetések – hangzott el a tájékoztatón. Lázár szerint a brüsszeli döntés mögött az állhat, hogy az egyik áruházláncnak, méghozzá a Sparnak „fájt nagyon, fel is jelentette az országot”.

A dohányiparra kivetett egészségügyi különadóval hasonló a helyzet – mondta Lázár, aki szerint ebben az ügyben a Philip Morris jelentette fel Magyarországot. Mindkét vita elé állunk, próbáljuk az igazunkat megvédeni – mondta a miniszter.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...