Növelni kell a mezőgazdasági cégek arányát a banki hitelezésben – nyilatkozta magyar  Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója. A gazdák idén is élhetnek a hitelköltségek díjtámogatásával, január végéig a Széchenyi-kártya és a Magyar Fejlesztési Bank konstrukcióihoz is igényelhetik a hozzájárulást.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) tájékoztatása szerint a csekély összegű támogatást a meglévő hitelek mellett az új szerződések megkötésével kapcsolatos költségek után is igénybe lehet venni. A támogatást az Agrár Széchenyi-kártya konstrukciói és a Magyar Fejlesztési Bank hitelei esetén is kérhetik a gazdálkodók.

A Széchenyi-kártya keretében az idén egy újabb kedvező lehetőség várja az előző évben jégkárt szenvedett termelőket. Az érintett vállalkozóknak ugyanis az állam teljes körű támogatást biztosít a költségek átvállalása mellett – mondta a lapnak Krisán László. Az agrárium nagyban függ az időjárási körülményektől, az elmúlt évben pedig nagyon sok gazdának okozott kárt a jégverés. Ezért a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az Agrár Széchenyi-kártya konstrukció keretein belül is biztosította a kedvezményes finanszírozási formát a bajba került termelőknek.

A konstrukció lényege, hogy az állam a kedvezőtlen időjárás miatt kárt szenvedett gazdák esetében – akik már rendelkeznek a kártyával, illetve 2016. március végéig hatályos hitelszerződésük van – a jelenlegi 4 százalékos kamat- és 0,75 százalékos kezesi díjtámogatáson felül teljesen átvállalja a hitel költségeit a jogosultsági feltételeknek megfelelő termelőktől, így az érintett gazdálkodóknak nem kell sem kamatot, sem kezességi díjat, sem kezelési költséget fizetniük a felvett összeg után.

Krisán László szerint a következő időszakban épp az agrárium jelentheti a hazai bankvilág egyik kitörési pontját. Az elmúlt tíz év tapasztalatai szerint a mezőgazdasági termelők által felvett hitelek bedőlési aránya jóval alacsonyabb, mint a gazdaság más szegmenseiben működő cégeknél. Éppen ezért a következő időszakban a vidéki vállalkozások súlyát – amelyek többsége az agráriumhoz kapcsolódik – növelni kell a banki hitelezésben, új termékekkel és hitellehetőségekkel kell megszólítani a cégeket – tette hozzá a vezérigazgató.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...