Kedvezőbb hitellehetőségeket kínálnak a gazdáknak a földvásárlásra, valamint bővült a támogatások előfinanszírozásának köre, és hektáronként akár 122 ezer forint is lehet a hitel – írja közleményében az OTP Bank.

Idén a Növekedési Hitelprogram következő (NHP3) szakasza keretében igen kedvező kondíciók mellett vehetnek fel hitelt a gazdálkodók a „Földet a Gazdáknak!” Programban értékesített állami tulajdonú termőföldek megvásárlására. Emellett az új gazdálkodási évben öt százalékkal megnőtt a területalapú alaptámogatás (SAPS), a Zöldítés és a Fiatal gazda támogatások előfinanszírozási mértéke, amely így a 85-90 százalékot is elérheti. Kibővült továbbá az előfinanszírozható támogatások jogcímeinek köre, és ebben az évben hektáronként akár 122 ezer forintos hitelösszeghez is hozzá lehet jutni – hívják fel a figyelmet az OTP Bank szakértői.

Tavasz végéig még további 130 ezer hektár földet hirdet meg eladásra az állam a „Földet a Gazdáknak!” Program keretében. Az állami termőföld értékesítésekre kialakított konstrukciók különösen kedvező feltételű finanszírozási lehetőséget biztosítanak a helyi gazdák számára a jelenleg állami tulajdonban lévő termőföldek megvásárlására, így a bank szerint komoly érdeklődés várható a következő hónapokban ezzel a termékkörrel kapcsolatban. A kereskedelmi bankok finanszírozásban való részvételét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és a pénzintézetek között decemberben megkötött megállapodás teszi lehetővé – írja közleményében az OTP Bank.

A „Földet a Gazdáknak!” Programban az MFB 1,95 százalékos kamatozású finanszírozási lehetőséget biztosít az árveréseken nyertes földműves őstermelők vagy földműves egyéni vállalkozások számára. Az OTP Bank az állami kondícióknál is kedvezőbb kamattal kapcsolódott a finanszírozásba – állítja a bank a közleményében. A finanszírozás összegét a liciten kialakult vételáralapján határozzák meg, a teljes futamidő akár 20 év is lehet. A finanszírozás elsődleges biztosítéka a Magyar Állam termőföld-visszavásárlási joga.

Az új gazdálkodási évben a területalapú támogatások előfinanszírozása hitelkonstrukció is több ponton változik. Az OTP Banknál immár 85-90 százalék is lehet a területalapú alaptámogatás (SAPS), a Zöldítés és a Fiatal gazda támogatások előfinanszírozási mértéke, de ez a SAPS alaptámogatás és a Zöldítés esetében – igénytől függően – akár a 100 százalékot, azaz a hektáronkénti 67 800 forintot is elérheti. Az idei évvel bővült az előfinanszírozható jogcímek köre, így ismét lehetőség van az Agrár-környezetgazdálkodási támogatások (AKG), a Natura 2000 gyepterületek kompenzációs kifizetéseinek, továbbá a Természeti Hátránnyal Érintett Területek (THÉT) kompenzációs kifizetéseinek előfinanszírozására is, 50-70 százalékos mértékben. A különböző támogatások előfinanszírozásához kapcsolódó finanszírozási termékek előnye, hogy közjegyzői okirat és tárgyi fedezet nélkül is igényelhetőek, a hitel fedezete az elnyert támogatás.

A szintén a területalapú támogatások előfinanszírozásához kapcsolódó OTP Zöldkártya hitel segítségével pedig hektáronként a támogatási összeg kétszereséhez, akár 122 ezer forintos hitelösszeghez is hozzájuthatnak az agrárvállalkozások. A gazdálkodók így nem csak kiemelkedően magas, összeghez juthatnak hozzá egyidőben, hanem mentesülnek az alól is, hogy minden évben új előfinanszírozási kérelmet nyújtsanak be.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...