Növekedett a magyar lízingpiac az idei év első felében: a finanszírozott összeg 4 százalékkal, 235 milliárd forintra emelkedett. Ebből az agrárlízing-piaci finanszírozás 30 milliárd forintot tett ki, a gazdálkodók főleg termelőeszközökre fordították a forrást.

A magyarországi lízingpiacon a finanszírozott összeg az első félévben 235 milliárd forintot tett ki, ez pedig 4 százalékos bővülésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest. Mindez azt is jelenti, hogy a második negyedév során a lízingtársaságok napi átlagban 1,3 milliárd forint összegű finanszírozásra kötöttek szerződést – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Nyikos Katalin, a szövetség elnöke az első féléves adatokat értékelve azt mondta: a finanszírozott összeg növekedése azt mutatja, hogy a magyar lízingpiac emelkedő pályán maradt és stabil teljesítmény nyújtott.

Az idei első félévben a jegybanki hitelprogram továbbra is jelentős motorját adta a lízingpiacnak: a 235 milliárdos finanszírozott összeg 24 százaléka (55 milliárd forint) kötődött a programhoz. Az exportcélú lízingfinanszírozást elősegítő Exim-program keretében pedig közel 7 milliárd forint értékben nyújtottak forrást a lízingtársaságok, ami a teljes piac 3 százalékát jelentette.

Nyikos Katalin kiemelte, hogy az agrárlízing-piacon a finanszírozott összeg meghaladta a 30 milliárd forintot, ami a teljes piacot nézve 13 százalékos részesedést jelent. Nyikos Katalin elmondta, hogy a termelőeszköz-finanszírozásban kiemelt az agrárágazat, ahol az egyszerű és gyors eszköz alapú finanszírozás nagyon kedvelt.

A szakember úgy véli, a következő időszakban folytatódhat az a trend, amelynek eredményeként több pillérre, a járműfinanszírozás mellett a jövőben a termelőeszközök és a gépek finanszírozására még jobban támaszkodhat majd a magyar lízingpiac – idézte a közleményt a nak.hu..

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...