Egyszerűbb feltételekkel lehet igényelni az Agrár Széchenyi Kártyát, amelynek duplájára emelték a hitelkeretet – közölte a KAVOSZ Zrt. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) döntése értelmében a maximálisan igényelhető hitelösszeg 25 millióról 50 millió forintra nőtt.

Az egy-, kettő- vagy hároméves futamidőre igényelhető szabadon felhasználható folyószámlahitel jelenleg évi nettó 1,35 százalékos kamat mellett érhető el a gazdálkodók számára. A vállalkozások által fizetendő díjakat 4 százalékos mértékű kamattámogatás és a garantőr intézmény kezesi díjához nyújtott kezesi díjtámogatása csökkenti. A tervek szerint szeptembertől már igényelhetők az emelt összegű Agrár Széchenyi Kártyák – közölte Krisán László a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. 
   

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...