Stratégiai megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a TakarékBank Zrt. az agrártámogatások hatékony felhasználásának elősegítésére. 

Közös közleményük szerint a megállapodás célja, hogy elősegítse a mezőgazdasági és vidékfejlesztési stratégiában foglalt célkitűzések megvalósítását, valamint a rendelkezésre álló uniós és hazai források kihasználását. Ennek érdekében a bank az agrárium minden termelői szegmense részére célzott hiteltermékeket fejleszt, valamint az uniós támogatások felhasználását segítő finanszírozási konstrukciókat dolgoz ki.

A megállapodás értelmében a kamarai kártya tulajdonosai februártól kezdődően 1600 takarékszövetkezeti fiókban vehetnek igénybe kedvezményes banki szolgáltatásokat – ebben az évben ingyenes számlavezetést, díjmentes internetbank hozzáférést és az első évben díjmentes bankkártyát –, valamint kamatkedvezménnyel, akár kezelési költség nélkül érhetnek el ágazatspecifikus hiteltermékeket.

Az együttműködés részeként a TakarékBank a jövőben kiemelt figyelmet fordít azon tevékenységek, ágazatok finanszírozására, amelyek az agrárpolitika fejlesztési célkitűzései között szerepelnek. Így a bank a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban meghirdetett támogatások előfinanszírozását segítő konstrukciókat dolgoz ki, különös tekintettel az őstermelők és családi gazdaságok technológiai fejlesztését, gépesítettségét és hatékonyságának növelését célzó, valamint az öntözéses gazdálkodás elterjesztéséhez, az élelmiszeripari fejlesztési stratégiához, az állattenyésztéshez és a kertészethez kapcsolódó támogatásokra. Továbbá az őstermelők és a családi gazdaságok működési sajátosságaira tekintettel a kockázatkezelés- és elemzés módszertani fejlesztésével igyekeznek segíteni a jobb finanszírozási környezet kialakítását.

„A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával kötött megállapodás szervesen illeszkedik a takarékszövetkezeti integráció stratégiájába, amely középtávon mind a finanszírozás, mind az ügyfélszám tekintetében az agrárium és az élelmiszeripar vezető piaci szereplőjévé kíván válni” – mondta Szabó Levente. A TakarékBank vezérigazgatója hozzátette: néhány éven belül duplájára szeretnék növelni a takarékszövetkezetek piaci részesedését az agrár-hitelpiacon, a nemrégiben létrehozott Agrár Központtal erősíteni kívánják a takarékszövetkezetek szakmai tanácsadói szerepét az agráriumban.

„A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt feladata, hogy javítsa tagjai versenyképességét, és gyakorlatorientált szolgáltatásokat nyújtson számukra” – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke. „A Kamara szándéka, hogy a TakarékBank céljaival összhangban feltárja a lehetséges finanszírozási forrásokat és felhívja tagjai figyelmét azon lehetőségekre, amelyek a NAK által is felkarolt agrárpolitikai célkitűzések keretein belül a tagok gazdálkodásának és működésének elősegítését célozzák” – tette hozzá Győrffy Balázs.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...