Egy hitelösztönző csomag kialakításán dolgozik a kormány, melynek része lesz a gazdasági növekedésben jelentős szerepet vállaló agrárium is – jelentette ki egy konferencián Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára.

A gazdaság egyéb ágazataiban működő kisvállalkozásokhoz hasonlóan az agrárcégek hitelképességével is gondok vannak, ezért az államtitkár szerint különös figyelmet fordítanak a hitelezést segítő kondíciók kialakítására – írja tudósításában a Magyar Idők.

Virág Barnabás, a Magyar Nem­zeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy a jegybank növekedési hitelprogramjának (nhp) második szakaszában az agrárcégek vitték el a hitelek jelentős részét. „A teljes agrárhitelezés 90 százaléka a kedvezményes hitelprogramhoz köthető” – jegyezte meg. A jövő év elején induló nhp 3-ban is jelentős figyelmet kaphatnak a mezőgazdasági vállalkozások is, a kedvezményes hitelkonstrukció akár a Földet a gazdáknak programban meghirdetett állami földek megvásárlására is felhasználható majd.

Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója az agrár-élelmiszeripari cégek külpiaci lehetőségeivel kapcsolatban elmondta: mérettől függetlenül minden vállalkozás megtalálhatja a számítását a külpiacokon. A kis, kevésbé tapasztalt cégek a Balkán országaiban találhatnak partnereket, itt például a magyar pezsgő és a marcipán is keresett terméknek számít. A távolabbi piacokat elsősorban a prémium termékekkel érdemes megcélozni, emellett nagy a kereslet az agrártechnológiai megoldások iránt is.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint az ágazat versenyképességét jelentősen javíthatják a 2014–2020 között elérhető európai uniós források. A Miniszterelnökség annak érdekében, hogy ezek a pénzek minél hamarabb eljussanak a gazdaságokhoz, csak az év végéig 32 pályázatot hirdet meg, a jövő év végéig pedig az összes uniós támogatási programot kiírja.

A tavaszi kormány–EBRD–Erste Bank-megállapodás részeként a pénzintézet vállalta, hogy rövid idő alatt elindít egy többéves, a kisebb mezőgazdasági szereplőknek – többek között őstermelőknek, családi gazdálkodóknak – szánt hitelprogramot. Az Erste mostanra készült el a program részleteinek kidolgozásával: eszerint a következő öt évben mintegy hatvanmilliárd forintot különít el a célcsoport finanszírozására.

„Az előttünk álló öt esztendőben duplázni kívánjuk piaci részesedésünket” – jelentette be Hollósi Dávid, a bank Agrárkompetencia-központjának vezetője. Ebben a központ munkáját a 2016 első fél évének végén működni kezdő mobil szakértői hálózat támogatja majd. Az AgriNetwork elsősorban a nagy, mezőgazdasági terméket előállító térségekben, kilenc megyében és tíz személyes kapcsolattartóval indul a kétszázmillió forintos nettó árbevételt elérő agrárügyfelek támogatása célozva. „Új megközelítéssel, az agrárügyfélnek mint többszörös vállalkozónak, egyedi konstrukciókat kínálunk, új finanszírozási megoldásokkal jelentkezünk” – emelte ki Hollósi Dávid. A nehezebben finanszírozható mikrovállalkozói, őstermelői körnek egy, az „adósságszolgálati potenciál” egyszerű és gyors meghatározását biztosító kisgazdasági hitelezési újdonságot dolgoztak ki. Az Agrárgazdasági Kutató Intézettel közösen kidolgozott módszerrel a szántóföldi növénytermesztést végző őstermelő ügyfeleknél nagy biztonsággal naturális adatok alapján meg tudják becsülni az ügyfél lehetőségeit. A törlesztőképesség felméréséhez pedig minimális adatigénye van a banknak.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...