Októberben indul a licit az állam által eladásra kínált földterületekért, de ma még azt se lehet tudni, hogy mely földterületeit kívánja áruba bocsátani az állam – kifogásolták a sonline.hu-nak a somogyi gazdák. Szerintük a földet vásárolni szándékozó gazdáknak felkészülési idő kellene, akár az állatállomány alakítására, akár a pénz előteremtésére.

Nemrég Bitay Márton államtitkár azt nyilatkozta, hogy ötvenezer birtoktestet hirdet meg eladásra az állam, amiből 41 ezer darab tíz hektárnál kisebb. De hogy Somogyban ezek mely helyrajzi számú füldek lennének, arra egyelőre nincs válasz. A lap szerint az igazi baj, hogy az illetékesek is információhiánnyal küzdenek a Magosz-javaslatra nemrég bejelentett földvásárlási programról; mert bár négy helyre is fordultak kérdéseikkel, érdemi választ sehonnan sem kaptak, csupán pályázati űrlapot, arra az esetre, ha földet szeretnének vásárolni..

„Nem értem, miért ez a sietség” – fogalmazott Kézsmárki Sándor marcali gazdálkodó, a sokat bírált Földet a gazdáknak bérletpályázat egyik somogyi nyertese, akit Ángyán József exállamtitkár legutóbbi, hatodik földjelentésében a Somogyban bérbe adott földterületek nagysága alapján a hetedik helyre sorolta a nyertesek toplistáján. „Októberben indul a licit és még sehol sem lehet föllelni, hogy mely területek az érintettek? Kétszáz marhám van, én a Duna-Dráva Nemzeti Parktól bérlem a legelőt, ami a hírek szerint, nemzetiparkos terület lévén, nem szerepel majd a földvásárlási programban. Ha lesz rá lehetőségem, élnék a földvásárlással, hiszen hetven hektárnyi saját földemhez jó volna még vagy kétszáz. De már tudni kéne, hogy mennyi állattal számolhatok, mennyi pénzt kell előteremtenem, hol vannak ezek a földek, vagy például ha benne lesz a szerződésben az állam visszavásárlási joga, azt mikor és milyen áron érvényesítheti?” – sorolta kérdéseit 

Kézsmárki Sándor szeretné tudni, lesz-e egyáltalán Marcali környékén eladó állami föld, „mert nekem itt vannak a marháim, nem tudom őket papíron ide-oda utaztatni”. Szerinte az a legnagyobb baj, hogy nehéz előre tervezni.Egy éve még szó sem volt erről a 180 fokos fordulatról, hogy a földbérletpályázat után egyszer csak magántulajdonba kerülnek a földek.

A földbérlet-pályázatok Ángyán-féle összesítése szerinti somogyi toplistavezető bábonymegyeri Ágh János a lap érdeklődésére azt felelte: korai még, hogy földvásárláson gondolkozzon, nem ismeri a részleteket. Az Ángyán-lista negyedik helyén álló somogyszobi Claessens Grouop ügyvezetője, Claessens Peter azt mondta a lapnak, hogy „Amíg konkrét eladási feltételeket nem tudunk, nem szeretnénk a dolgok elébe menni. Számunkra a legfontosabb, hogy az állatok ellátásához szükséges földterület a jövőben is rendelkezésünkre álljon, hiszen hatékony állattartásról e nélkül nem beszélhetünk. Állattartás nélkül pedig az élelmiszertermelés kerülhet veszélybe”.

 „Értesítem, hogy az Ön által feltett kérdés tekintetében egyenlőre hivatalos tájékoztatást Szervezetünk nem tud nyújtani az Ön részére” – íme, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) válasza arra, hogy mely birtoktestek lesznek eladók Somogyban. Ám hozzátették: „Mindazonáltal amennyiben 3 hektár alatti földterületet kíván megvásárolni, Szervezetünkhöz hivatalos vételi kérelmet szükséges benyújtania. Jelen levelem mellékleteként csatolt dokumentumot kitöltve, aláírva, postai úton kérjük megküldeni a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet illetékes Régiójának címére”.

A szaktárca válasza pedig az volt, hogy „A program részleteinek kidolgozása – így az eladással érintett földterületek körének pontosítása is – a kormány döntésének megfelelően jelenleg zajlik. Az eladásra szánt területek folyamatosan lesznek majd nyilvánosan meghirdetve minden megyében, így Somogy megyében is”.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...