A konvergencia régióban 37,5 milliárd forintos kerettel hamarosan megjelenő pályázatban a vállalkozások 30 százalék vissza nem térítendő támogatás mellett, 60 százalékban kamattámogatott hitelt is kapnak. Így 10 százalékos önerő mellett finanszírozható legfeljebb 300 millió forintig az adott beruházás.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege maximum 50 millió forint, és az igényelhető kölcsön maximum 100 millió forint lehet majd.

A beruházásokhoz kapcsolódóan várhatóan elszámolhatóak lesznek az építés költségei (átalakítás, új építés, épületgépészet, közművek, megújuló energiaforrások használata, járdák, utak, felvonó, informatikai hálózat)  és ehhez kapcsolódó terület előkészítés költségei, eszközbeszerzés, új szerszámok, kiegészítő berendezések, informatikai eszközök (laptop, asztali számítógép), szoftverek, gyártás licence és know-how. A pályázat várhatóan feldolgozóipari ágazatban működő cégek számára ad támogatást, és 50 százalék előleget is igényelhetnek majd a pályázók.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...