Összeomlottak a sertésfelvásárlási árak, a kilónként 300 forintos termelői árakkal csak a veszteséget hizlalják a kilátástalan helyzetbe került gazdák – állítja a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége (MOSZ).

Miközben a kormánybiztos 15-20 százalékos állománybővülést emleget (ami a statisztikákban nem jelenik meg), és a sertésstratégia sikeréről beszél, termelők tömegei jutottak el arra a pontra, hogy befejezik a termelést, abbahagyják a sok esetben évtizedek óta folytatott sertéstartást – írja közleményében az érdekképviselet.

Az árak 5 éves mélypontra zuhantak, a feldolgozók sorra zárnak be és a leszállított sertéseket nem fizetik ki, egyre nehezebb eladni a kemény munkával felnevelt sertéseket, ráadásul a fogadkozások ellenére az adminisztrációs terheik is tovább nőttek.

Ráadásul a földtörvény előírásai miatt sokan elveszítik a takarmánytermő területeiket és a keletkezett trágya elhelyezése is egyre nagyobb problémát okoz. A nagy létszámú állatot tartó gazdaságoktól a területalapú támogatásaik jelentős részét is megvonták és gyakorlatilag a vidékfejlesztési támogatásokból is kizárja őket. Vagyis miközben a kormány 2020-ra 6 millió sertést vizionál Magyarországra (a dupláját a jelenlegi állománynak), sorra hozza azokat az intézkedéseket, amelyek éppen azokat lehetetlenítik el, akik a hazai sertésállomány 75 százalékát – állítják a MOSZ szakértői, hozzátéve, hogy „nélkülük nemhogy 6 millió, de 3 millió sertés se lesz Magyarországon”.

A rendkívül kritikus helyzet kezelése érdekében a sertéstartók területalapú támogatásait és a zöldítést teljes összegben, még ez év decemberben ki kell fizetni, a Pápai Hús Kft. sertés-beszállítóinak jogos követeléseit teljes összegben meg kell téríteni, a sertés állatjóléti és tenyészkoca-támogatás összegét – élve az EU adta lehetőséggel – a maximális összegre kell emelni, meg kell szüntetni a Vidékfejlesztési Program diszkriminációit, az alaptámogatás elvonást – szorgalmazza az érdekképviselet. A kormánynak adminisztratív intézkedéseket kell hoznia az orosz embargó miatt kiesett külpiaci értékesítési lehetőségek pótlására, exportélénkítő programot kell indítania, meg kell akadályoznia, hogy a EU-s feleslegek nálunk kerüljenek levezetésre és hogy a magántárolásból felszabadult fagyasztott készletek dömpingáron még tovább rontsák a hazai piaci helyzetet.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...