Az is elképzelhető, hogy állami tulajdonba kerül a mezőhegyesi tehenészet, de az bizonyos, hogy a kormány garanciát vállal a kormány garanciát vállal a Mezőhegyesen az állami ménesben, illetve a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-nél dolgozók folyamatos foglalkoztatására – mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, miután délelőtt találkozott a Békés megyei település polgármesterével.

Lázár János elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök szerdán döntött arról, hogy Mezőhegyesre küldi őt, hogy ezt az állami garanciavállalást megtegye. A miniszter közölte azt is, hogy nem akarják tönkretenni a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, ezért készek tárgyalni a tehenészet állami tulajdonba kerüléséről.

Szeretnék pótolni a település kieső adóbevételeit is – jelezte. Közölte, Mezőhegyesnek nagyjából 80 millió forintot fizetnek a cégek, gondoskodni fognak ennek a pénznek a biztosításáról.

A három állami ménesgazdaságból mintagazdaságot szervező kormányrendelet megalapítja a mezőhegyesi új állami ménesgazdaságot is. A mintagazdaság vezetésére Orbán Viktor a jövő héten miniszteri biztost nevez ki – jelezte a miniszter, beszámolva arról is, hogy ebben az ügyben több emberrel is konzultál. Ennek a ménesbirtoknak az alapja a jelenleg is állami tulajdonban lévő ménes, amely nem azonos Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-vel. Ebbe a mintagazdaságba belekerül a ménes jelenlegi ezer hektárja, valamint az a minimum háromezer hektár, amelyet nem adtak ki bérbe és nem hirdettek meg árverésre.

Csütörtökön a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt., mint felperes tulajdonjogi vagy azzal szorosan összefüggő jogának védelmére a Fővárosi Törvényszék leállította a Földet a gazdáknak program keretében kiírt árverést amezőhegyesi földekre a per jogerős befejezéséig. A miniszter megerősítette: a mezőhegyesi földek ügyében született bírósági ítélet ellen fellebbeznek, és folytatni szeretnék a „Földet a gazdáknak!” programot. Közölte, az ügyben a zrt. a bérleti szerződés legitimitását kérdőjelezte meg. A Fővárosi Törvényszék december 10-ei hatállyal a jogvédelem biztosítása érdekében leállította a mezőhegyesi földek árverését. A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. korábban pert indított a magyar állam és a Nemzeti Földalapkezelő ellen, és kérte a pályázati eljárások érvénytelenségének, használati jognak, tulajdonjognak, valamint a szerződések érvénytelenségének megállapítását.

Lázár János elmondta, szerdáig az árveréseken összesen 75 ezer hektárt földet adtak el, 100 milliárd forint értékben. Közölte, vannak olyan megyék, ahol az állami területek 80-90 százalékát értékesítették; az árverések korrekten és nyugodtan folynak. A gazdák hiteligénye messze 200 milliárd forint felett van. A nyílt árverések december 31-ig folytatódnak, a január elejei kormányülésen értékelik a földeladásokat, amelyek várhatóan folytatódnak január végén, februárban. A nem értékesített nagyobb táblák esetében lehetőséget biztosítanak majd, hogy kisebb parcellákban tudják megvásárolni a gazdák azokat – írja az MTI.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...