Gulyás Andreát, Fazekas Sándor miniszter eddigi kabinetfőnökét nevezte ki Áder János köztársasági elnök a Földművelésügyi Minisztérium (FM). közigazgatási államtitkárának.

Az új államtitkár Államigazgatási Főiskolát végzett, 2010 óta dolgozika Földművelésügyi Minisztériumban. Azt megelőzően több tárcánál, illetve önkormányzatnál is tevékenykedett.

A közigazgatási államtitkársághoz négy helyettes államtitkár tartozik, Román István agrágszakképzésért felelős helyettes államtitkár; Szele-Király Andrea gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár; Szinay Attila jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár, valamint Tóth Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Gulyás Andrea elődje, Simon István Attila távozásáról már október elején lehetett hallani – és a lehetséges utódként már akkor Gulyás Andreát nevezték meg –, de Simon végül október végén jelentette be távozását.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...