Jövőre mézet is előállít az Audi Hungaria – jelentette be Peter Kössler, a cég  új ügyvezető igazgatója. Az Audi a környezettudatosság elveit hangsúlyozva, és nem ipari méretekben vág bele a méztermelésbe.

„A környezettudatosságunk egyik része, hogy győri iskolákkal, illetve az egyetemmel kocsányos tölgyeket ültetünk és  monitoringozunk. A másik része pedig az, hogy a fenntarthatóság érdekében valamit hozzá tudjunk adni környezetünk állapotához. A méhek megvédése lehet az egyik válasz, a rovarok csodás terméke pedig a méz – mi ezt kapjuk viszont.” – mondta Kössler a Kisalföldnek.  

Peter Kössler viccesen ugyan azt is mondta, hogy a világ legnagyobb motorgyáraként mi más lehetne a céljuk, mint a világ legnagyobb méztermelő vállalatává válni, de ez persze nem igaz. A mézet ajándéknak szánják majd, természetesen nem ipari méretekben termelik majd.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...