Mintagazdaság lehet magántulajdonú gazdálkodó szervezet, valamint állami ménesgazdaság is – tartalmazza a kormány mintagazdaságokról szóló határozata. A magántulajdonú mintagazdaság állami és nem állami földön egyaránt gazdálkodhat.

A kormány indoklása szerint a magyar mezőgazdaságban működnek olyan gazdaságok és intézmények, amelyek értékteremtő munkája indokolttá teszi mintagazdaságként történő kijelölésüket. A mintagazdaságokat a földművelésügyi miniszter javaslata alapján a kormány jelöli ki. A kijelölés részleteit a földművelésügyi miniszternek kell kidolgoznia.

A határozat felsorolja azokat a feltételeket, amelyek mindegyikének meg kell felelnie a gazdaságnak ahhoz, hogy mintagazdasággá válhasson. A feltételek közé tartozik például az, hogy közvetlenül vagy egységes irányítás alatt álló vállalatcsoport tagjaként – a hosszú távú gazdasági fejlesztés megalapozása érdekében – stratégiai megállapodást kössön a kormánnyal. 

Szerepel a feltételek között az is, hogy átlátható szervezetnek minősüljön, vegyen részt tudományos, kutatás-fejlesztési tevékenységben, továbbá kapcsolódjon be a közép- és a felsőfokú agrárszakmai oktatás legalább egy szintjébe.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...