Országgyűlési képviselők és egy polgármester is vásárolt földet a tavalyi árveréseken. Lázár János családja több mint 250 millió forintot költött állami földre – írja a delmagyar.hu.

Csongrád megyében Hódmezővásárhely egykori polgármesterének családja költött legtöbbet a meghirdetett liciten. A Miniszterelnökséget vezető Lázár János, édesapja, valamint nagybátyja összesen 129 hektár földet vett meg. Legtöbbet egy, a Gorzsai Zrt. által bérelt területért adtak, mintegy 180 millió forintot. A Lázár család így összesen közel 254 millió forintot költött földvásárra. Tavaly februárban az országgyűlési képviselő legutóbbi vagyonnyilatkozata alapján megírtuk, Lázár Jánosnak a korábbi 12-vel szemben már 19 ingatlanja van.

A fideszes politikus felerészben tulajdonosa egy 260 négyzetméteres vásárhelyi családi háznak, valamint ma már összesen a korábbi 43 helyett mintegy 52 hektár szántója van Vásárhely, Mártély és Mindszent határában. Lázárnak az új szántói (8,2 hektár) mellett újak a vásárhelyi erdői (3,6 hektár), de van új vásárhelyi legelője (0,5 hektár), új vásárhelyi töltése (0,7 hektár) és új vásárhelyi, művelés alól kivett mocsara (0,2 hektár). Az új szerzeményeknek mind haszonélvezője.

46 hektárral lett gazdagabb Farkas Sándor, felesége segítségével. A szentesi képviselő – a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. igazgatóság elnöke – családja 47,9 millió forintért vette meg a területeket. A családnak Fábiánsebestyénben 40 hektár szántóföldje van, amelynek tulajdonosa a képviselő. A terület 1992–1998 között kárpótlásból és vásárlásból lett a családé.

Legkevésbé ismert földvásárló a csengelei Kormányos Sándor. A település polgármestere mindössze 3,4 hektárnyi földet vásárolt meg, amiért 1,9 millió forintot fizetett.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...