Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter támadása a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ellen valójában Fazekas Sándor agrárminiszter ellen irányulhatott. Más ország agrárminisztere már rég belebukott volna egy olyan gyatrán kivitelezett földárverési akcióba, mint amilyen nálunk zajlott az elmúlt hónapokban – állítják a Magyar Nemzet által megkérdezett agrárágazati és -finanszírozási szakértők, akik között a miniszterelnökhöz közel álló háttérember is volt.

Ugyanakkor szinte mindannyian egyetértettek abban, hogy Fazekas Sándor régóta koptatja már a bársonyszéket, egyikük egyenesen úgy fogalmazott, hogy „nagy titkok tudója és nagy szívességek embere ő már ahhoz, hogy csak úgy felállítsák”. A lap informátorai azonban azt is megfogalmazták: lehet olyan kínos szituáció agrárügyben, amikor valakinek kormányszinten kell „elvinnie a balhét”. Ez esetben politikailag még mindig kifizetődőbb lehet Fazekast „a rendszerváltozás előtti időket idéző módon felfelé buktatni”, mint a helyén hagyni. A jelenlegi miniszterhelyettes, Nagy István vagy Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár nagyobb amortizáció nélkül vihetné tovább a Kossuth téri ügyeket – vélekedtek a szakértők, utalva arra is, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara első embere, Győrffy Balázs is aspiráns lehet a meggyengült miniszter helyére.

Fazekas eddig még az igazán botrányos ügyekbe sem bukott bele (például a karcagi brókerbotrányba vagy Kiss Szilárd korábbi moszkvai agrárattasé ügyébe), most azonban több oldalról is támadják.

A szakértők között volt, aki e támadások közt említette Lázár János kancelláriaminiszter minapi kirohanását az MVH ellen. Ez megerősíti a lap információit, miszerint Lázár kritikájának valódi célpontja már a miniszter volt. Lázár egyébként tegnap „vérlázítónak” nevezte az MVH működését, mert ott szerinte nem a magyar gazdák érdekeit védik, hanem az EU-ét. A Hír Tv információi szerint a kormány jövő héten dönt az MVH sorsáról.

Akadt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a felszámolás alatt lévő pápai húskombinátot Mészáros Lőrinc – a miniszterelnök jó barátjának tartott felcsúti vállalkozó – nézte ki magának, márpedig ennek vizsgálatába a miniszter belebukhat, ezért jobb lenne, ha felajánlaná a lemondását. Amennyiben ez nem történik meg, a legnagyobb botrány sara az ő nyakába zúdul, hiszen az állami földárverések ügye – értettek egyet a szakértők – „minden, csak nem korrekt”. Erről tanúskodik, hogy bennfentesek – köztük a miniszter rokona – is bőven vásárolhattak eddig olcsón földet, miközben nem sikerült befejezni az értékesítést tavaly, ahogyan tervezték.

Ráadásul – számos esetben tisztázatlan jogi helyzetben – márciusban úgy kezdődik el az állami földárverések második üteme, hogy a decemberben befejeződött első körben elnyert földek hirdetményeit még ki sem függesztették, pedig azoknak 60 napig kinn kell lenniük a helyi önkormányzatok falán, mielőtt a sikeres licittel elnyert földek tulajdonjogát a földhivatali nyilvántartásba bejegyzik. Ez utóbbira csak akkor kerülhet sor, ha a szomszéd a kifüggesztési idő alatt nem él az elővásárlási jogával, illetve ha a miniszter is aláírja az egyes ügyleteket. A késlekedés több szempontból is káros: ha akár már ma kifüggesztenék az említett hirdetményeket, a 60 nap nem járna le addig, amíg a földárverések második üteme el nem kezdődik. Adódhatnak tehát olyan esetek, hogy az első körben magát nyertesnek gondoló licitáló valami miatt mégsem kerül birtokon belülre, de erről csak azután értesül, hogy a második ütemben „vigaszágon belerúghatott volna a labdába”. Amennyiben mégis licitálna márciustól is, akkor ott újabb földet is elvihet. Ám összesen 300 hektárnál nagyobb területet nem írhatnak a nevére, de mire ez kiderül, hoppon maradhatnak miatta olyan családi gazdálkodók is, akik valódi vevők lehettek volna.

A szaktárca és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) egyelőre nem válaszoltak a lap érdeklődésére, miszerint mikor fogják kifüggeszteni az első ütemben elnyert parcellák hirdetményeit. Az állami földárverések második fordulójának árverési hirdetményei ugyanakkor már olvashatók az NFA honlapján. A legtöbb 10 ezer hektárnál is nagyobb területet Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megyében akarják eladni, de országszerte akadnak a földművesenként megvásárolható maximum, 300 hektár környékén lévő parcellák is, félmilliárd forintnál alacsonyabb kikiáltási áron. Békés megyében a legnagyobb terület 219 hektárra rúg, 660 millió forint kikiáltási áron.

A Győr-Moson-Sopron megyében összesen meghirdetett, mintegy 7500 hektár hozzávetőleg 90 százalékát a lapunk tulajdonosi köréhez tartozó Lajta-Hanság Zrt. és a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. bérli. Bács-Kiskun megyében pedig két, csaknem 300 hektáros erdő is eladó, 400-430 millió forintos kikiáltási áron.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...