Olaszország lett a világ vezető bortermelője, letaszítva a trónról a franciákat – írja a Syngenta blogja a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet, az International Organisation of Vine and Wine (OIV) adataira hivatkozva. A helycserében nagy szerepe volt az időjárásnak.

A borászati szervezet ugyan még várja az orosz és kínai adatokat, de már nyilvánosságra hozta: Olaszország lett a világ vezető bortermelője. Az új adatok szerint Olaszország a tavalyihoz képest 13 százalékos bővüléssel 48,9 millió hektoliter bort termelt, ezzel pedig isszaszerezte első helyét. Az időjárás végig kedvező volt a kiváló terméshez.

Az Alpok másik oldalán, Franciaországban azonban a csapadék hiánya valamint a hőhullámok miatt csak egy százalékos volt a növekedés, így a mennyiség csupán 46,4 millió hektoliterre emelkedett. Az időjárás különösen a világhírű Beaujolais és Bourgogne – Burgundi régiókat és fajtákat sújtotta, így a Les Echos című lap szerint áremelkedés várható a következő hónapokban.

Amint az OIV adatai mutatják, Spanyolország tartotta a harmadik helyét 36,6 millió hektoliterrel, majd az USA (22,1 millió hektoliter), Argentína (13,3 millió hektoliter) és a 23 százalékos bővülést eredményező rekordtermés révén Chile következik 12,8 millióval. Igaz, a nyomában ott van Ausztrália és Dél-Afrika 12 millió, valamint 11,3 millió hektoliterrel.

A nemzetközi szervezet szerint tavaly két százalékkal 275,7 millió hektoliterre emelkedett a világ bortermelése.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...