Közel háromszáz bormintát neveztek az ország minden pontjáról a 17. országos rozé borversenyen, amelyen öt magyar pincészet bora nyerte el a jogot, hogy a 2015. év legjobb rozé bora címet viselje. A versenyen a borokat kizárólag Miklós nevű borászok bírálták el, Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatójának elnökletével.

A versenyt hagyományosan Miklós napján tartották a kunszentmiklósi városházán. A szervezők célja volt a rozé és siller borok, valamint pezsgők minőségének megméretése, továbbá a borok propagálása, és piacra jutásának elősegítése. A szakértők részéről elhangzott: a sajátos készítési technológiának köszönhetően a rozé és siller borok egyedülálló módon egyesítik a kékszőlőből származó zamatgazdagságot, a fehérborok frissességével, üdeségével.

A szakavatott zsűri értékelése nyomán győztes lett: a Varsányi Pincészet Kft. Egri Rosé cuvée félszáraz bora; az Agárdi Csóbor Pincészet Agárdi cuvée bora; a Sterlik Pince Soproni Zweigelt bora; az Eszterbauer Borászat „Öröm” Szekszárdi cuvée bora; Bohocki Zoltán Temerini kadarka bora.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...