A tokaji önkormányzat rendelete szerint jövő év elejétől tilos PET-palackban bort árulni és árubemutatás céljából kihelyezni. A döntés a város tulajdonában álló közterületeken tiltja meg a flakonos bor kereskedelmét – írja a tokaj.hu-ra hivatkozva a borászportál.hu.

A helyi portál információi szerint bár nem lehet majd a kirakatba tenni a műanyag-üveges zempléni furmintot, az üzletekben továbbra is kapható lesz ez a termék.

Tokaj főutcáján jelenleg sokkal könnyebben jut az ember műanyag üveges, kétes minőségű borokhoz, mint igényes termékekhez. Ezt ismerte fel a tokaji önkormányzat. A decemberben elfogadott a közterület-használat rendjének szabályozásáról szóló rendelet szerint 2016. január elsejétől tilos lesz „műanyag- és PET-palackban forgalmazott bort árulni, ill. árubemutatás céljából kihelyezni”. Ez azt jelenti, hogy az üzletekben továbbra is vásárolható lesz a „zempléni furmint”, de a boltok előtt és az utcákon már nem árulhatják.

A város honlapján megjelent határozat szerint a szabályok megsértése 200 ezer forintos bírsággal is járhat.

Tokajban nagyon régóta komoly probléma a műanyag üveges furmint, persze korántsem csak a csomagolás, hanem tartalom miatt is. A tokaj.hu azt írja, hogy az igényesebb fogyasztók elzárkóznak ezek vásárlásától, viszont a kereskedők elmondása szerint még mindig van az a réteg, akik veszik az ilyen kiszerelésű bort.

A borvidék más településein egyébként sok esetben a kereskedők döntöttek úgy, hogy nem árulják az utcán pillepalackban a bort. Most biztosan van egy réteg, amelynek a körében óriási a felháborodás. Azok a borászok azonban, akik régóta küzdenek műanyag üveges tokaji ellen, egy egészen picit beljebb vannak.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...