A borokra vonatkozó kötelező jelölési szabályok tervezett módosításáról is tárgyalt novemberi brüsszeli elnökségi ülésén Európai Független Szőlő- és Bortermelők Szövetsége (CEVI). A javaslatok közt szerepel a jelenleg kötelező alkohol-tömegszázalékon túl a kalóriatartalom jelölésének kötelezővé tétele.

A CEVI magyarországi tagszervezetét, a magyar független szőlő- és bortermelőket összefogó Vindependentet annak elnöke, egyben a CEVI elnökségének pénzügyekért felelős tagja, Wille-Baumkauff Márta képviselte. A megbeszélés témái között a szervezet 2016. évi költségvetésén túl kiemelten szerepelt a jelölési szabályok módosítása. Egyes söripari szereplők már jelenleg is (egyelőre önkéntesen) feltüntetik ezt az értéket, Thomas Montagne, a CEVI elnöke viszont annak érdekében írt levelet az illetékeseknek, hogy a bort e szempontból se kezeljék egy kalap alatt az ipari terméknek számító sörrel, alkoholos üdítőitalokkal és röviditalokkal, a bor ugyanis mezőgazdasági termék, számos országban a kultúra része, a bortermelők hozzájárulnak a kultúrtájak és a környezet megóvásához. A szervezet attól tart, hogy a kalória feltüntetése negatívan befolyásolná a bor megítélését a fogyasztók oldaláról.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...