Egy friss kutatás szerint a boroscímkék 60 százaléka lódít az bor alkoholfokát illetően. Szakemberek nemrég százezer palack bort teszteltek a világ minden tájáról, és arra jutottak, hogy ezek több mint felének mintegy 0,42 százalékkal eltér a valós alkoholtartalma attól, amit a címke állít – írja a vinoport.hu.

A Journal of Wine Economics című szaklapban megjelent felmérés szerint a chilei és a spanyol vörösek a legcsalfábbak mind közül, de a chilei és az amerikai fehérborok palackjainak sem érdemes hinni. 

A felmérés arra is rávilágított, hogy a borászok szándékosan csalnak a kerekítésnél. A borászatok nemcsak a vásárlókat próbálják így befolyásolni, hanem bizonyos esetekben a fokozott adóterhek és szabályok alól is így tudnak mentesülni. Például az Egyesült Államokban 14 tétfogatszázalék felett magasabb adót kell fizetniük, vagy például a tipikus Napa-völgyi Cabernet-k kategóriájába csak 13,5-14,5 térfogatszázalék között férhetnek be.

Az, hogy az egyes borászok fel- vagy éppen lefelé kerekítenek-e, valószínűleg sok minden befolyásolja: a csalás oka, célja, és a termék célcsoportja, hiszen a magasabb minőségű borok esetében általában az alacsonyabb alkoholfokok számítanak elegánsnak, míg a legolcsóbb borok fogyasztói sokszor kifejezetten az erősebb italokat keresik. A Telegraph által hozott példák a lefelé kerekítésről szólnak, a kutatási eredmények szerint azonban az inkább alacsonynak tekinthető számokat föl, míg az inkább magasnak tekinthetőket lefelé kerekítik a pincészetek.

Habár a 0,42 százalék nem tűnik soknak, a témában írt cikkek közül több is megemlíti, hogy ez a mérték nagyobb mennyiség elfogyasztása után már az egészségre és az autóvezetési készségekre is hatással lehet, és félrevezetheti a fogyasztót képességei megbecsülésekor. Nem utolsó sorban a nem várt másnaposságot is okozhat, és persze a hamis címke a szakértői bírálatokat és értékeléseket is téves irányba befolyásolhatja.

A hazai borászati termékek jelölési útmutatója szerint a tényleges alkoholtartalmat térfogatszázalékban (% vol.) kifejezve, fél térfogatszázalék egységekben kell megadni. A bor minősítése során mért és a feltüntetett érték között maximum 0,5 % vol. eltérés a megengedett. Az alábbi termékek esetében az eltérés maximum 0,8 % vol. lehet:

- három évnél hosszabb palackérlelésű OEM- és OFJ-borok,

- pezsgők,

- minőségi pezsgők,

- szén-dioxid hozzáadásával készült habzóborok,

- túlérett szőlőből készült borok,

- gyöngyözőborok,

- széndioxid hozzáadásával készült gyöngyözőborok,

- likőrborok.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...