Az Olaszrizling Szerintünk szakmai napján felvetették, hogy megváltoztatják Magyarország egyik legjobban ismert szőlőfajtájának a nevét. Az olaszrizling a legtöbb esetben magyarázatra szorul a nemzetközi kóstolókon, hiszen a külföldiek a rajnai rizlinget keresik benne – írja a vinoport.hu.

A portálnak a rendezvényről Jásdi István számolt be:

„Hetedszer jöttek össze Csopakon a nagyobb ország – ha tetszik a Monarchia területéről a legfontosabb fehér borfajta termelői. 

A szándékaiban exkluzív, és vállaltan szubjektív válogatás alapján meghívott harminc borász közül huszonnégyen voltak ott az első este zártkörű kóstoló-vacsoráján és szakmai beszélgetésén a Jásdi Borteraszon. A másnapi Szent Donátéknál tartott sajtótájékoztatóra és a délutáni két helyszínes sétáló kóstolóra hetek óta elkelt a kétszáz belépő. A szervezők az intimitás megőrzése érdekében nem bővítették tovább a kereteket. Az „olaszrizling szerintünk” profitot nem termelő, önmagát állami és önkormányzati támogatás nélkül – a résztvevők boraiból fenntartott esemény.

Szombat este és vasárnap „after-party” jellegű rendezvények csatlakoztak a műsorhoz, a csopaki Homola Pincénél és Márgánál, a füredi Sparheltben és a Kredencben, megtelt néhány füredi szálloda. Évek óta ez a téli Balaton egyik legfontosabb rendezvénye.
 
Az első este borosgazdái között voltak akik nemcsak magukat, hanem jelentős termelői csoportosulásokat – a Balatoni Kört, a Rizlinggenerációt és a Csopaki Kódexet is képviselték. Nem mellékesen  részt vett a beszélgetésben az olaszrizling termelő Légli Ottó, a HNT elnöke is.

A most már hagyományos rendben, minden gazda maga mutatta be – ezúttal 2015-ös még hordós vagy éppen letöltött olaszrizlingjét. A legfontosabb hír talán az, hogy az évjárat borai kivétel nélkül harmonikusak, gyümölcsösek és -ebben a körben- szakmailag jól elkészítettek. Ami ezen az egyszerű évjárat-beszámolón túl feltűnt a résztvevőknek, hogy a borok zömén érezhető volt, hogy gazdáik évek óta tanulnak egymástól. A tételek a technológiai és termőhelyi sajátosságok megőrzésén túl is „beszélgettek egymással”
 
A vacsora alkalmat nyújtott arra is, hogy a résztvevők megoldást keressenek a szakma és a fajta több évtizede ismert, de máig meg nem oldott gondjaira. 

A fajta neve, amelyik Magyarországon ugyan egyértelmű, de minden egyes külföldiek előtt történő bemutatkozáson magyarázkodást igényel: „Nem kérem, ez nem Rizling és nem is olasz.”- Rossz kezdés.

Ezúttal abban maradtunk, hogy pályázatot írunk ki olyan, nemzetközileg is elfogadható névre, amely utal a fajta történelmére, földrajzi helyére, az olaszrizling hangzására és nem tartalmaz félrevezető információkat.
 
A Csopaki Kódex és a Balatoni Kör olyan közös eredetvédelmi rendszer tervét ismertette, amely alkalmas arra,  a már évek óta  működő, egyelőre csak helyi jelentőségű, a dűlő-válogatott borok minőségvédelmét biztosító Kódex alatti kategóriák megteremtésével a Hegybor és a Balatonbor kategóriáival, hogy áttekinthető, ellenőrizhető és a fogyasztók számára nyugat európai analógiákból ismerős rendszerrel váltsa fel a mai, sokszor a termelők számára is áttekinthetetlen jelöléseket. Végre nem csak szóban: egy lépés a kezelhetetlen mennyiségű borvidék egy részének összevonására.

A rendszer nem titkolt célja az is, hogy - egyelőre csak a fajta balatoni termelői számára - olyan közös marketing és piac lehetőségeit nyújtsa, ami lehetővé teszi, hogy megszűnjön a szőlő-termelők tökéletes kiszolgáltatottsága. Végre olyan árakat fizessenek a bortermelők, amelyek nemcsak fedezik a gazdák közvetlen költségeit, de elindíthatják az elhagyott első osztályú dűlők újratelepítésének folyamatát is.

Súlyos, de ebben a körben megoldhatatlan kérdésnek ítélték a résztvevők, hogy hiába született jó hegyközségi törvény, hiába választott a szakma kiváló, a minőségi szemléletet tettekben is képviselő elnökséget és hiába ismerte el a HNT-t a miniszter szakmaközi szervezetként, a legsúlyosabb döntések a HNT bevonása nélkül születnek milliárdos tanulmányok megrendeléséről, a szakmai befizetések sorsáról, százmilliós kiadványokról és beruházásokról, fontos és kevésbé fontos fajták meghatározásáról és egyéb súlyos, a szakma jövőjét befolyásoló kérdésekről. Nem működnek a miniszterelnöki találkozókon kijelölt utak a politikához és légüres térben mozognak az érdekképviseletek.

A jelen lévők csak remélni tudták, hogy a HNT új elnöke sikerrel építi újra ezeket a kapcsolatokat és biztosítani tudja, hogy szakmai döntések ne születhessenek a szakmaközi szervezet bevonása nélkül.
 
A sétáló kóstoló borértő közönsége szerencsére a gondokból ezúttal sem érzékelt semmit. Legtöbbjük számára az olaszrizling nem szorult felfedezésre, de számosan voltak a külföldi szakértők között olyanok is, akik itt ébredtek először a fajta hatalmas lehetőségeire.”

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...