Tavaly az import mennyisége 264 ezer hektó volt december elejéig, ezzel szemben a kereskedőink 645 ezer hektónyi árunak találtak külpiacon helyet – mondta Feldman Zsolt, az agrártárca helyettes államtitkára egy kiskőrösi rendezvényen. A gond az, hogy a magyar bort leértékeli a piac – tette hozzá.

Az alulértékeltséget jelzi, hogy Csehországban például 0,8 euróért, Németországban pedig 1 euróért kel el egy liter magyar bor, miközben például Kínában 2,8 eurót adnak érte. A nemzetközi piacon nem meghatározó tényező Magyarország. Mint a bon.hu beszámolója szerint elmondta, az Európai Unióban tavaly 164 millió hektó bort készítettek a termelők, ennek több mint a felét a franciák és az olaszok állították elő. Magyarország mindössze 3,3 millió hektóval az össztermelés két százalékát érte el. Mint mondta, ha nem termelünk egy litert se, akkor sincs gond a világban, hisz évi 34 millió hektós túltermelést jegyez a szakma.

Az eseményen szintén felszólaló Font Sándor országgyűlési képviselő, a mezőgazdasági bizottság elnöke arról beszélt, hogy két hét múlva foglalkozik a törvényhozás a jövedéki törvény módosításával. Azon termelőknek teszik egyszerűbbé az életét, akik 1000 hektónál kevesebb bort állítanak elő. Számításai szerint a borászok mintegy 90 százalékát érinti előnyösen a változás, kevesebbet kell majd adminisztrálniuk.

Frittmann János, a Kunsági Borvidék elnöke a régió és a borvidék ismertségéről, elismertségéről és marketinghelyzetéről szólt. Hangsúlyozta: vagy együtt emelkedik fel a térség, ahogy az Villányban vagy Szekszárdon zajlott, következetes piacépítéssel, vagy a már jól ismert néhány borászaton kívül a többség az alacsony árfekvésű kategóriában marad, mely a borászatok jövőjét kérdőjelezi meg.


Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...