A legjobb tizenkét nedűből öt a Tokaji borvidékről került ki, a többi pedig öt borvidékről érkezett az idei Országos Syngenta Borversenyre. A versenyen jól szerepeltek a 2015-ös évjárat borai is, különösen a rozé lett kiemelkedő.

Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója kifejtette: rendkívül örömteli, hogy az ország valamennyi borvidékéről ilyen jelentős számú, összesen 446 bort neveztek az idei országos borversenyre. A beérkezett nevezések több mint fele 2015-ös évjáratú. Tavaly mintegy 58 ezer hektárról szüretelték le a szőlőt, a termés mennyisége meghaladja a 413 ezer tonnát. Ebből a becslések szerint mintegy 2,9 millió hektoliter bor készül. A jégverés sújtotta területek kivételével a borvidékek többségében a tavalyi szezon érett, egészséges, rendkívül szép szőlőt eredményezett, ez a borban is megmutatkozik, hangsúlyozta Czigány Tibor.

Dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke elmondta: 273 fehér, 63 rozé, 106 vörös és két-két pezsgő, illetve gyöngyözőbor került a szakértő zsűri elé.

A zsűrielnök szerint az elmúlt évek legerősebb mezőnye gyűlt össze, a 2015-ös borokat pedig külön is kiemelte, mint amelyek már most mindenféleképpen jó évjáratúnak tekinthetőek. A legjobb tizenkét borból négy 2015-ös évjáratú. Tavaly bebizonyosodott, hogy hatékony növényvédelemmel meg lehet óvni a szőlőt, s az időjárás is nagyrészt kedvező volt, így jó évet könyvelhettek el a borászok.

Janky Ferenc összefoglalójában kiemelte: a Tokaji-borvidék visszaszerezte első helyét, a világszerte híres borkülönlegességek idén a legjobb tizenkét bor között öttel képviseltetik magukat. A vörösboroknál kiemelkedően szerepeltek Eger, Villány és a Szekszárd borászatai.

A 2015-ös fehérborok között néhány fajta – chardonnay, sauvignon – maradt el kissé a várakozásoktól, az olaszrizling viszont igen jóra sikerült. „Ha azt mondjuk, hogy a fehérek összességében jók, akkor a 2015-ös rozék kiválóak lettek” – mondta Janky. Szerinte a nemzetközi eredményeket ismerve az élvonalban vagyunk e tekintetben.

Az idei borversenyen 16 oklevél, 72 bronzérem, 233 ezüstérem, 113 aranyérem, 9 nagyarany és 3 Quadris elismerést kaptak a borászok. A legjobbakban járó Quadris-díjakat ebben az évben a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2011-es 5 puttonyos Béres tokaji aszúja, a Hilltop Neszmély Zrt. - 2015-ös Kamocsay Ákos Prémium Chardonnay-je, valamint Balga István 2012-es Béke Egri Superior Cuvée-je érdemelte ki.

 

Eredmények:

 

 Quadris-díj:

 

Pincészet/termelő

Név

Évjárat

Borvidék

Béres Szőlőbirtok
és Pincészet

Béres Tokaji Aszú 2011
5 puttonyos

2011

Tokaji

Hilltop Neszmély Zrt.

Kamocsay Ákos
Prémium Chardonnay

2015

Neszmélyi

Balga István

Béke Egri Cuvée Superior

2012

Egri

 

Nagyarany:

 

Pincészet/termelő

Név

Évjárat

Borvidék

Tolcsva-bor Kft. -
Sajgó Pincészet

Tokaji 5 puttonyos aszú

2008

Tokaji

Tomolik Kertészeti
és Pincészeti Kft.

Sauvignon Blanc

2015

Tolnai

Tokaj Oremus

Tokaji Aszú 5 puttonyos

2007

Tokaji

Sauska és Társa Kft.

Sauska Merlot Konkoly 2009

2009

Villányi

Gál Szőlőbirtok
és Pincészet

Kékfrankos Rozé

2015

Kunsági

Szöllősi Pincészet Kft.

Zenit

2015

Neszmélyi

Koch Csaba

Villányi Cabernet Sauvignon Classicus

2012

Villányi

Sárga Borház

Tokaji kései szüret

2013

Tokaji

Royal Tokaji Borászati Zrt.

Royal Tokaji 5 puttonyos Aszú 2009

2009

Tokaji

 

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...