Sokan úgy jósolják, hogy a klímaváltozás hatásaként a fehér borok testesebbek, a vörös borok pedig sokkal gyümölcsösebbek lesznek, egyes borvoidékek – mint például Bordeaux – elveszthetik identitásukat, miközben a brit borászat felvirágozhat – írja a borászportál.hu.

A klímaváltozást némely borvidéken a harmadik világháborúként, máshol pedig a „nagy bónuszként” emlegetik. Egy 2012-es tanulmány szerint a szakértők 2050-re drasztikus változásokat jövendölnek a borágazatban. Az előrejelzések szerint a vezető, és igen népszerű bornagyhatalmak – többek között Bordoux, Rioja, Stellenbosch, Napa-völgye és még sokan mások –, nem lesznek képesek ugyanolyan magas hozamokat produkálni egy-egy szüret során, mint az elmúlt 20 évben. A kiszámíthatatlan időjárás, a forró nyarak és a mérhetetlen szárazság miatt a szőlőültetvények nem jutnak elegendő csapadékhoz, ami katasztrofális következményekkel sújthatja a fejlődésüket. A vízhiány, a hirtelen hőmérsékletváltozások mind-mind befolyással lehetnek a bor beltartalmi gazdagságára, a savak és cukor egyensúlyára.

Sokan úgy jósolják, hogy a fehér borok testesebbek, a vörös borok pedig sokkal gyümölcsösebbek lesznek. Azok a borrégiók, akik már érintettek az éghajlatváltozás kezdeti hatásaiban, egy olyan folyamat részeseivé váltak, ami sajnos visszafordíthatatlan. Szükséges, hogy a gazdák teret adjanak az új, innovatív megoldásoknak és technológiáknak vagy akár új stratégiára alapozzák a régiójuk szőlő -és borgazdálkodását. 

A klímaváltozás az európai területeket érinti a legnagyobb mértékben: szőlőtermesztés határai észak felé tolódnak, ezzel együtt a klímaváltozás átírja a világ bortérképét. 

2050-re 86 százalékos csökkenés várható a termelésben, a Toszkán és a Rhone-vidékhez tartozó régiókban. A szakértők átlagban 19 és 73 százalék között becslik az egyes régiók termelésének visszaesését – írja a Winefolly.com.

És ott van Bordeaux is, amely szintén érintett: korai szüret, magasabb cukor- és alkoholtartalom vár az ottani borászokra is. Nagy kérdés, hogy képes lesz-e Bordoux alkalmazkodni a klímaváltozáshoz úgy, hogy emellett megtartsa identitását. Nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a fogyasztók olyan bort várnak Bordeauxtól, ami nem túl gazdag alkoholban, viszont ezt egyre nehezebb garantálni. 

A klímaváltozásból egyértelműen Nagy-Britannia borászai húzhatják a legnagyobb hasznot. Úgy tűnik, a hőmérséklet emelkedése felvirágoztatja a brit borágazatot, tudniillik, Nagy-Britanniában az átlagnál gyorsabban növekszik a hőmérséklet. Ez a briteknek akár ötszörös terjeszkedési lehetőséget is jelenthet. Lehetséges, hogy a jövőben a legjobb pezsgők majd nem Franciaországból, hanem Nagy-Britanniából kerülnek ki?

Elképzelhető, hogy Toszkána mai problémái, az elkövetkezendő 10-20 évben Magyarországot is utolérik, és Villányban, illetve Szekszárdon is hasonló problémákkal küzdhetnek majd. A borászok jelenleg még csak kissé érzik az éghajlatváltozás hatásait, viszont nem árt felkészülni a változásokra. Ha a szárazság itthon is égető problémává válik, érdemes lesz sokkal ellenálóbb fajtákat telepíteni és korszerű öntözési rendszereket kialakítani. Az iparág fenntarthatóságának kulcsa az alkalmazkodásban rejlik, ami azt jelenti, hogy a változásokhoz mérten kell új stratégiákat kialakítani. 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...