A Takler Pince 2012-es évjáratú, Primarius nevet viselő Merlot-ját választották a szekszárdi borvidék borversenyén a legjobb vörösbornak. A bor Szekszárd kiemelt dűlőiben – Görögszón, Strázsahegyen, a Porkolábvölgyben – termett szőlőből, egy kiemelkedően meleg évben készült.

A Primariust 16 hónapig francia hordóban érlelték palackozás előtt – mondta Takler András, a Takler Pince Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.  A pince „zászlós bora” már tavaly is a második legtöbb pontot kapta a legjobb vörösborok versenyében. Egyébként máig a 2012-es a pince utolsó Primarius-évjárata.

A 2016-os versenyre a tavalyinál valamivel kevesebb bort neveztek: a borvidék 45 termelője 209 mintát küldött be, amelyek között a legtöbb, 27 Cabernet Franc volt, valamint 29 házasítás, 23 kékfrankos, 21-21 Cabernet Sauvignon és bikavér, illetve 14 kadarka érkezett. A város bora címre – amely csak kadarka, bikavér és kékfrankos lehet – 17 mintával pályáztak a borászok.

A szekszárdi borokat nyolc héttagú, a legtöbb hazai borvidéket képviselő zsűri pontozta; a bírálók a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (International Organization of Vine and Wine - OIV) 100 pontos rendszere szerint értékelték a tételeket. A bor megjelenését, ízét és illatát tíz szempont alapján rangsorolták. Minden bizottság két-két bort jelölt az öttagú - szekszárdi borászokból álló - csúcszsűri elé, amely elbírálta a 90 pontnál többet elért borokat.

Az idei megméretésre egyébként zömében 2012-es és 2013-as borokat neveztek, a tavalyi évjáratból rozék és kadarkák érkeztek. A verseny további eredményeit – köztük a város bora, a legjobb fiatal borász, a legjobb kékfrankos, kadarka és bikavér címet –, április 30-án hirdetik ki, amikor megrendezik az „aranyos borok” kóstolóját is.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...