A Takler Pince 2012-es évjáratú, Primarius nevet viselő Merlot-ját választották a szekszárdi borvidék borversenyén a legjobb vörösbornak. A bor Szekszárd kiemelt dűlőiben – Görögszón, Strázsahegyen, a Porkolábvölgyben – termett szőlőből, egy kiemelkedően meleg évben készült.

A Primariust 16 hónapig francia hordóban érlelték palackozás előtt – mondta Takler András, a Takler Pince Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.  A pince „zászlós bora” már tavaly is a második legtöbb pontot kapta a legjobb vörösborok versenyében. Egyébként máig a 2012-es a pince utolsó Primarius-évjárata.

A 2016-os versenyre a tavalyinál valamivel kevesebb bort neveztek: a borvidék 45 termelője 209 mintát küldött be, amelyek között a legtöbb, 27 Cabernet Franc volt, valamint 29 házasítás, 23 kékfrankos, 21-21 Cabernet Sauvignon és bikavér, illetve 14 kadarka érkezett. A város bora címre – amely csak kadarka, bikavér és kékfrankos lehet – 17 mintával pályáztak a borászok.

A szekszárdi borokat nyolc héttagú, a legtöbb hazai borvidéket képviselő zsűri pontozta; a bírálók a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (International Organization of Vine and Wine - OIV) 100 pontos rendszere szerint értékelték a tételeket. A bor megjelenését, ízét és illatát tíz szempont alapján rangsorolták. Minden bizottság két-két bort jelölt az öttagú - szekszárdi borászokból álló - csúcszsűri elé, amely elbírálta a 90 pontnál többet elért borokat.

Az idei megméretésre egyébként zömében 2012-es és 2013-as borokat neveztek, a tavalyi évjáratból rozék és kadarkák érkeztek. A verseny további eredményeit – köztük a város bora, a legjobb fiatal borász, a legjobb kékfrankos, kadarka és bikavér címet –, április 30-án hirdetik ki, amikor megrendezik az „aranyos borok” kóstolóját is.