Az osztrák Lenz Moser ad a jövőben tanácsokat tevékenységét Grand Tokaj néven folytató korábbi Tokaj Kereskedőháznál, globális stratégaként  – írja a borászportál.hu. Az állami boróriásnál Moser szerepvállalásától „az ajtók megnyitását” várják.

A Wachau-völgyben található 400 éves múlttal rendelkező Lenz Moser borászat Ausztria egyik legjelentősebb borpincészete, illetve az osztrák bor legfontosabb exportőre. 

Moser „elsősorban az ajtókat nyitja meg, aminél nincs fontosabb dolog, csak ilyen embereken keresztül tudunk gyors eredményeket elérni” – mondta Szappanos Péter a Grand Tokaj vezérigazgatója azon a keddi sajtótájékoztatón, amelyen a névváltást is bejelentették. Szappanos szerint már most látszanak annak a jelei, hogy nagyobb hatékonysággal tudják majd eljuttatni az Aszút vagy Essenciát a világ különböző, borkultúra szempontjából fontos pontjaira.

Tombor András, cég felügyelőbizottságának elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az új logó egy régi kulcs formát idéz, amelynek tetejére a Szent Korona került és felhívta a figyelmet arra is, hogy a névváltás egy jelentős stratégiaváltás része, amelyet tavaly ősszel kezdett meg a cég menedzsmentje.

A cég vezetői közölték azt is, hogy a tolcsvai borászati központ műszaki és technológiai megújítása a terveknek megfelelően halad, a mintegy 4,4 milliárd forintos beruházással megvalósuló 4400 négyzetméteres palackozóüzem építése az utolsó fázisába lépett, várhatóan 2016 őszén kezdi meg működését.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...