Új fejezet nyílhat a bortörténelemben: egy Párizsban rendezett nagyszabású vakkóstolón egy angol pezsgő jobbnak bizonyult a champagne-oknál. A Britain’s Wine and Spirit Trade Association csapata által szervezett rendezvényen többen is franciának gondolták az angol pezsgőket, és a legtöbb esetben jobban is ízlettek a bírálóknak, mint a champagne.

Ebben a műfajban ez volt az első ilyen kóstoló, a résztvevők pedig megegyeztek abban, hogy az angol pezsgő háromból két kategóriában is jobb volt francia riválisánál. A sikeres tételek között volt egy 40 fontos 2009-es Nyetimber, West Sussex-ből. A 14 fős testületből kilencen gondolták úgy, hogy az jobb, mint a 65 fontos Billecart-Salmon Grand Cru.

Amikor egy 37.99 fontos, 2011-es Gusborne rozé versenyzett egy NV Ayalával, egy champagne-i rozéval, kilencen tartották jobbnak a Gusborne-t. A kóstolók fele pedig champage-nak gondolta az angol bort.

„Nem számítottunk rá, hogy a kóstolás ennyire sikeres lesz” – mondta Matthew Jukes, a brit borok szakértője és szakírója, az esemény szervezője. „Az eddigi borszakíró pályafutásom alapján sosem gondoltam volna, hogy a kiemelkedő francia ízlés jobbnak fog ítélni egy angol pezsgőt, mint egy champagne-t. Ez nagyon izgalmas!" – tette hozzá Jukes a Juveniles étteremben, Párizsban, április 23-án tartott kóstolás után. 

Az angoloknak mindig is nagyszerű borértői voltak, de csak az utóbbi években kezdett felvirágozni a saját termelésük, amely persze továbbra sem jelentős mennyiség, de a habzóborok tekintetében kiemelkedően teljesítenek. Anglia az egyre melegebb éghajlat és a meszes talaj miatt ideális a pezsgőkészítésre, és erről most a franciák is meggyőződhettek.

Az angol bor egyre növekvő népszerűsége jelentős fejlesztéseket hozott az elmúlt években angol ültetvényeken. A champagne-óriás Taittinger is a befektetők egyike lehet, hiszen egy 170 hektáros terület megvételét tervezi Kent vidékén egy egykori almafarmon, Canterbury közelében.  

Az angol borok összesen 365 díjat nyertek el 2015-ben, szemben a 2014-es évvel, amikor 265-öt. Ráadásul ez 46 aranyérmet is magában foglal.

A brit bortermelés az elmúlt két évben rekordot ért el: évi 5 millió palack készült a szigetországban. Az előrejelzések szerint ez a szám 2020-ra már elérheti a 10 milliót.

A Wine and Spirit Trade Association ügyvezetője, Miles Beale így fogalmazott: „Ez úttörő időszak az angol pezsgő számára. Szent György napján mindannyian emeljük poharunkat arra, hogy leszámoltunk egy hiedelemmel, miszerint egy angol bor nem versenyezhet a világ legjobbjaival” – írja a borászportál.hu.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...