Jócskán le vagyunk maradva a világszínvonaltól – számolt be tapasztalatairól a vinoport.hu-nak Angerman László (Öcsi),az  Onyx sommelier-je,  aki a múlt héten Argentínában rendezett sommelier világbajnokságon képviselte Magyarországot. Szerinte az előrelépéshez mindenképpen szükséges a sommelier-képzés kialakítás.

A világbajnokságon megmérettetésen 57 ország 61 képviselője vett részt. A mezőnyből kiemelkedtek a nyugat-európai országok, a skandinávok, Japán, Dél-Afrika – mondta a magyar versenyző. Így hát nem csoda, hogy a világ legjobb sommelier-je a svéd Jon Arvid Rosengren lett a Mendozában megrendezett 2016-os vb-n. 

Az elődöntőben a versenyzők a bortermeléssel, a szőlőtermeléssel és a gasztronómiával kapcsolatos ismereteiket tesztelő kvízben mérték össze a tudásukat. Az elméleti kérdések nagyon részletesek voltak, a legkisebb parcelláig tudni kellett mindent az egyes borvidékekről, sőt naprakésznek kellett lenni sörökből, párlatokból, kávékból, koktélokból is. „A Magyar Sommelier Clubnak hála, akik a felkészülésben segítettek, nem értek meglepetésként a feladatok” – mondta Angerman László. Az 500 fős közönség előtt zajló fináléban – ahová a magyar induló már nem jutott be – a versenyzők borkóstolói, felszolgálói és a gasztronómiai ismereteiket mutathatták be. A döntőben minden fordulóba sikerült valamilyen csavart csempészni, nem a megszokott, rutin feladatokat kapták a versenyzők. A szervezők igyekeztek minél életszerűbb, a mindennapi munka során is előforduló, váratlan helyzeteket teremteni. Ezek egyike volt, amikor a magnumpalack dekantálásához nem volt biztosítva megfelelő méretű üvegedény. A helyes megoldásnak az bizonyult, amikor 2 külön dekantálóba osztotta szét a folyadékot a sommelier.

Ezen a szinten már nem az a kérdés, ki hogyan tud dekantálni vagy champagne-t kitölteni 15 pohárba egyenlő arányban, hanem ki hogyan tud eladni. A pohárnokok munkája rendkívül komplex: lexikális tudás, jó kommunikációs képesség, meggyőzőerő, magabiztos fellépés, a vendég igényeinek kipuhatalózása mind beletartozik egy jó sommelier eszköztárába. A felsorolt képességekre szükségük volt, amikor egy 3 fős asztaltársaság meggyőzésére került sor, miért válasszanak egy bizonyos bort, és ne a másikat. A versenyzők tájékozottságát is mérték, a kivetítőn képeket vetítettek le, ahol többek között a tokaji Disznőkő Pincészet felismerése is plusz pontot jelentett.

Öcsi azt a tanulságot vonta le a nagyon intenzív négy napos verseny után, hogy összehasonlítva más országokkal, nem állunk túl jól, mi több, jelentősen le vagyunk maradva a világ élvonalához képest. Ezt a sportolói életből vett példával szemléltette az aktív életet élő sommelier: „A vb olyan, mint egy hosszútávúszás. Vannak a profi úszók, mint például a skandinávok és a japánok, és vagyunk mi, akik fél távnál elsüllyedünk.”

Az Onyx sommelier-je ugyanakkor látja a célt, és azt az utat, amit még be kell járnunk, és a szakmabeliek összefogásában látja az előrelépés lehetőségét. Sőt, ahhoz, hogy jóval magasabb szinten képesek legyünk megállni a helyünket, sommelier-képzés kialakítását tartja fontosnak.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...