Jelentős mértékben, 11 százalékkal nőtt Franciaország borimportja tavaly a 2014-eshez képest – idézte a francia agrárminisztérium adatait az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). A behozott borok döntő hányada lédig bor. Eközben mennyiségben némileg csökkent, értékben viszont jelentősen nőtt a francia borexport.

A francia mezőgazdasági minisztérium (FranceAgriMer) adatai szerint Franciaország borimportja 11 százalékkal, 7,2 millió hektoliterre nőtt 2015-ben a 2014. évihez viszonyítva. A beszállított borok értéke elérte a 672 millió eurót, ami 8 százalékos emelkedést mutatott a 2014. évihez képest. Franciaország borimportjának 81 százalékát a lédig borok tették ki.

Franciaország a világ második legnagyobb lédigbor-importőre Németország után. A beszállított lédig borok nagy része földrajzi jelzés nélküli. Franciaország külföldről vásárolt borainak 75–81 százaléka, a borok értékének pedig 30–35 százaléka lédig bor volt az elmúlt 15 évben. A palackos borok importja az összes borbehozatal 15 százalékát tette ki 2015-ben. A beszállított palackos borok a magas áruk miatt (3 euró/liter felett az elmúlt négy évben) értéküket tekintve jelentős részt képviselnek az összes borok importján belül (33 százalék).

Franciaország beszállítói körében a Spanyolországból importált bormennyiség részaránya nőtt az olaszországi borok rovására 2015-ben. A Spanyolországból vásárolt borok részaránya 2010-ben 58 százalék volt, míg 2015-ben 75 százalékos részesedéssel uralta Franciaország importpiacát. Franciaország 2015-ben a palackos borok 35 százalékát Spanyolországból, 25 százalékát Portugáliából és 21 százalékát Olaszországból vásárolta. Spanyolország – 2014-hez hasonlóan – 2015-ben is kevés lehetőséget hagyott a többi borbeszállító országnak. Az unión kívüli országok csak versenyképes kínálattal tudtak Franciaország borpiacán megjelenni: Chile és Ausztrália 2005 és 2007 között, valamint a Dél-afrikai Köztársaság 2013-ban. Ezekben az években a franciaországi borimportot a sokszínűség jellemezte.

Franciaország borexportja 2,2 százalékkal csökkent, az értéke azonban 6,8 százalékkal emelkedett 2015-ben az előző évihez képest. A kiszállított borok mennyisége elérte a 14,2 millió hektolitert, amelynek értéke 8,3 milliárd euró volt. Két, értékben és mennyiségben csökkenést mutató évet követően a franciaországi borexport mennyisége tovább csökkent, értéke azonban rendkívüli mértékű javulást mutatott. Az exportált borok értéke 2015-ben minden kategóriában nőtt, kivételt csak a földrajzi jelzésű borok jelentettek, ahol 3,2 százalékos csökkenés volt tapasztalható. Az előző évekhez hasonlóan, 2015-ben is a palackos borok tették ki Franciaország borexportjának 70 százalékát. Franciaország borexportjának két fő desztinációja Németország és az Egyesült Királyság, majd Kína és Belgium következik a sorban, ezekbe az országokba szállítja borkivitelének több mint a felét. 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...